Jérôme Arnoux - La Cave de la Reine Jeanne

Jérôme Arnoux is de naam van de mede eigenaar van dit klein maar fijne negociant huis, dat door Bénédicte et Stéphane Tissot is opgericht in 1997 -inmiddels heeft Stéphane Tissot de meeste activiteiten uitbesteed en treed actief alleen nog op als adviseur. Desalniettemin is zijn signatuur in de stijl van de wijnen overduidelijk aanwezig - ook doordat Jérôme Arnoux het vak voor een belangrijk deel leerde bij Stéphane.

Jeromeab

Voordat Jérôme dit bedrijf leidde, runde Benoit Mulin het bedrijf. Onder de naam ‘La Cave de la Reine Jeanne’ verschenen een goede reeks Jura wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteit. Inmiddels heeft Jérôme een aantal vernieuwingen doorgevoerd: het aantal wijnen in de De Cave de la Reine Jeanne-lijn wordt teruggebracht en is voornamelijk gericht op de Franse groothandels.

De trots van Jérôme is zijn eigen lijn, met het zwarte 'JA' label - bedoeld voor export en horeca. Zijn wijnen nrijpen deels in cuves in een nieuw pand even buiten Arbois - deels in vaten: die vaten liggen in een van de oudste kelders in het centrum van Arbois. Deze prachtige, oude gotische kelder wordt gekenmerkt door een rij pijlers met kruisgewelven: Ooit gebouwd door Jeanne, dochter van graaf Otto IV van Bourgondië, die trouwde met Filips V (zoon van Filips de Schone), die de koning van Frankrijk was tussen 1316 en 1322. Jeanne werd dan ook koningin van Frankrijk. Na de dood van haar man, bouwde ze, met haar moeder Mahaut d’Artois, deze bijzondere kelder in het herenhuis, gelegen op 5 Rue de Bourgogne in Arbois. Aanvankelijk was de doelstelling van dit historische gebouw is om de beste wijnen van de regio te huisvesten. Sinds haar oprichting is de kelder uit de 14de eeuw in tact gebleven.

MULINcave

Mede doordat Stéphane Tissot zijn eigen wijngaarden bio-dynamisch en met hele lage rendementen werkt, zijn de wijnen van zijn eigen domein niet goedkoop. Maar gelukkig biedt Jérome Arnoux ons de kans om ook voor schappelijke prijzen het talent en de geest, geinspireerd op Stéphane Tissot te kunnen proeven en bieden JA-wijnen veel waar voor hun geld. Een goede introductie in de wereld van Jura wijnen.

Land en streek

Frankrijk, Jura