Jérôme Arnoux - Le Cellier des Tiercelines

Jérôme Arnoux is de naam van de eigenaar en wijnmaker van dit volop in ontwikkeling zijnde wijnbedrijf. Le Cellier Des Tiercelines - wat de naam is van wijnmakerij, die even buiten Arbois staat, begon ooit als negociant en werd opgericht door Bénédicte et Stéphane Tissot in 1997 onder de naam La Cave de La Reine Jeanne. Inmiddels heeft Stéphane Tissot de meeste activiteiten uitbesteed en treed alleen nog op als adviseur. Desalniettemin is zijn signatuur in de stijl van de wijnen overduidelijk aanwezig - ook doordat Jérôme Arnoux het vak voor een belangrijk deel leerde bij Stéphane, voor wie hij jarenlang werkte.

Screen Shot 2022 09 08 At 16 38 58

Voordat Jérôme dit bedrijf leidde, runde Benoit Mulin het bedrijf - die naam werd ook een tijdje gebruikt voor het export label. Onder de naam ‘La Cave de la Reine Jeanne’ verschenen een goede reeks Jura wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteit. Benoit is inmiddels vertrokken naar Clos des Grives. Jérôme heeft de leiding overgenomen en het bedrijf verder doorontwikkeld, wat nog steeds gaande is. Zo is het aantal wijnen in de De Cave de la Reine Jeanne-lijn teruggebracht en is voornamelijk gericht op de Franse groothandels. De negoce-activiteiten zijn verkleind, en de focus ligt nu op de eigen wijngaarden (zowel bezit en pacht) - en die zijn inmiddels in conversie naar biodynamie.

De trots van Jérôme is zijn eigen lijn, met het zwarte 'JA' label - bedoeld voor export en horeca. Zijn wijnen rijpen deels in cuves in een pand even buiten Arbois - deels in vaten: die vaten liggen in een van de oudste kelders in het centrum van Arbois. Deze prachtige, oude gotische kelder wordt gekenmerkt door een rij pijlers met kruisgewelven: Ooit gebouwd door Jeanne, dochter van graaf Otto IV van Bourgondië, die trouwde met Filips V (zoon van Filips de Schone), die de koning van Frankrijk was tussen 1316 en 1322. Jeanne werd dan ook koningin van Frankrijk. Na de dood van haar man, bouwde ze, met haar moeder Mahaut d’Artois, deze bijzondere kelder in het herenhuis, gelegen op 5 Rue de Bourgogne in Arbois. Aanvankelijk was de doelstelling van dit historische gebouw is om de beste wijnen van de regio te huisvesten. Sinds haar oprichting is de kelder uit de 14de eeuw in tact gebleven.

MULINcave

Het zal zeer boeiend zijn om de ontwikkeling van Jérome en zijn wijnen in de komende jaren te volgen. De kwaliteit was al goed, zeker gezien het voor Jura begrippen schappelijke prijsniveau. Met de toenemende ervaring, plus meer grip op de eigen wijngaarden, conversie naar biodynamie en de invloed van zijn leermeester Tissot, zal de kwaliteit alleen maar verder stijgen.