Le Lointain Blanc

Myrko maakt niet veel wit, maar deze is meteen wel heel bijzonder en moeilijk te vergelijken. Intens, maar zeer fris, met veel lengte. 90% ugni blanc 10% chardonnay, directe persing van hele trossen. Vinificatie in vaten van 350 liter en rijping ‘sur-lie’ voor 20 maanden. Beperkte voorraad

Le Lointain Blanc
Producent Myrko Tépus
Herkomst Frankrijk, Provence
Jaar 2021
Druif Ugni Blanc, Chardonnay
Smaak Wit, elegant, diep en verfijnd
Biologisch Ja
Opvoeding betonnen vaten
Op dronk nu-2030+
Prijs € 36,50
Voorraad Beperkt

Over Myrko Tépus

Het wijnavontuur van Myrko Tépus begon al op vroege leeftijd. Samen met zijn vader, wijnhandelaar in Frankrijk, bezocht hij in zijn jeugdjaren al vele wijngebieden en domeinen. Het werd zijn droom om ook ooit wijn te maken. Na jaren ervaring op te doen bij o.a. Dagueneau, werd in 2017 Myrko's droom werkelijkheid toen hij zijn kleine wijnmakerij oprichtte in de Coteaux du Verdon. Dit unieke terroir, gelegen op 460 meter hoogte in de buurt van de Gorges du Verdon, zorgt voor een mooie rijpheid maar met altijd uitzonderlijke frisheid. Inmiddels maakt hij wijnen van 10 hectare gecertificeerde biologische wijnstokken en omarmt hij biodynamische landbouw.
Myrko werkt voornamelijk met inheemse druivensoorten zoals Carignan, Cinsault, Grenache en Ugni Blanc maar hij heeft ook wat Chardonnay. In de kelder weerspiegelt Myrko's filosofie zijn wijngaardpraktijken: Spontane fermentaties in roestvrij staal, cement en gebruikte vaten brengen de essentie van het terroir naar boven. En om het plaatje compleet te maken rijpt hij de wijnen op gebruikte demi-muids en foudres. Myrko's wijnen zijn typisch Provençaals, ondanks dat ze behoorlijk afwijken van de grotendeels conventionele wijnen uit dit gebied. Myrko’s wijnen zijn fris, mineralig en met een mooie rijpheid in het fruit zodat je weet dat je in het zuiden bent - maar tegelijkertijd opmerkelijk elegant en vol finesse. Met name zijn rode wijnen doen denken aan de stijl van La Terrasse d'Elise.

Wijnen