Myrko Tépus

Het wijnavontuur van Myrko Tépus begon al op vroege leeftijd. Samen met zijn vader, wijnhandelaar in Frankrijk, bezocht hij in zijn jeugdjaren al vele wijngebieden en domeinen. Het werd zijn droom om ook ooit wijn te maken. Na jaren ervaring op te doen bij o.a. Dagueneau, werd in 2017 Myrko's droom werkelijkheid toen hij zijn kleine wijnmakerij oprichtte in de Coteaux du Verdon. Dit unieke terroir, gelegen op 460 meter hoogte in de buurt van de Gorges du Verdon, zorgt voor een mooie rijpheid maar met altijd uitzonderlijke frisheid. Inmiddels maakt hij wijnen van 10 hectare gecertificeerde biologische wijnstokken en omarmt hij biodynamische landbouw.
Myrko werkt voornamelijk met inheemse druivensoorten zoals Carignan, Cinsault, Grenache en Ugni Blanc maar hij heeft ook wat Chardonnay. In de kelder weerspiegelt Myrko's filosofie zijn wijngaardpraktijken: Spontane fermentaties in roestvrij staal, cement en gebruikte vaten brengen de essentie van het terroir naar boven. En om het plaatje compleet te maken rijpt hij de wijnen op gebruikte demi-muids en foudres. Myrko's wijnen zijn typisch Provençaals, ondanks dat ze behoorlijk afwijken van de grotendeels conventionele wijnen uit dit gebied. Myrko’s wijnen zijn fris, mineralig en met een mooie rijpheid in het fruit zodat je weet dat je in het zuiden bent - maar tegelijkertijd opmerkelijk elegant en vol finesse. Met name zijn rode wijnen doen denken aan de stijl van La Terrasse d'Elise.

Land en streek

Frankrijk, Provence