Een keer iets anders dan MacVin?
Naast Macvin zijn er ook andere mooie kaas en dessert begeleiders. Hier een sneak peek van wat wij fantastisch vinden:
● Madeira: afkomstig van het Portugese eiland Madeira. Gemaakt van vroeg geplukte druiven die worden verwarmd en geoxideerd. Wij werken met H.M. Borges: één van oudste en één van de laatste, onafhankelijke huizen van het eiland. In stijl variërend van dry tot zoet en in twee verschillende vatrijping: 5 en 10 jaar. Probeer ook eens met Asperges ;)
● Carcavelos: ook uit Portugal, ten westen van Lissabon. Carcavelos is de kleinste appellatie van Portugal en ‘Villa Oeiras’ is de enige overgebleven producent. Maar wat is het? Een versterkte wijn gemaakt van witte en rode druivensoorten. De gisting wordt gestopt door het toevoegen van alcohol of de wijn wordt droog vergist en versterkt met aguardiente. Daarna minimaal 3 jaar vatrijping (wij hebben 7 en 15 jaar gerijpte varianten). Carcavelos is een van de meest zeldzame wijnen van Portugal.
● Ratafia: In champagne hebben ze een eigen 'Mistelle' (een aperitief gemaakt door onvergist druivensap te blenden met een lokaal destillaat, in dit geval Marc de Champagne). Vergelijkbaar met Macvin du Jura. Wij hebben de ratafia van Eric Isselée: gemaakt van Chardonnay in een frisse, spannende stijl. Lokaal drinken ze dit vooral koud als aperitief, maar het doet wonderen bij kaas en volzoete desserts.
● Rappo: Op het Franse eiland Corsica kunnen ze er ook wat van. Rappo is een zoete, versterkte rode wijn die semi-oxidatief en met een quasi-solera (blend van meerdere jaargangen) systeem wordt gemaakt, van de lokale, aromatische Aleatico-druif. Rappo is zeer zeldzaam: er is nog maar enkele producent die het maakt. Mooi alternatief voor Port. Licht gekoeld als aperitief, bij kaas of (chocolade) desserts.