La Terrasse d'Elise

La Terrasse de'Elise uit Aniane, Languedoc (waar meer grote Languedoc wijnen vandaan komen, zoals Granges des Peres en Mas de Daumas Gassac), is in relatief korte tijd tot de absolute top van de Languedoc geklommen. Wijnmaker Xavier Braujou begon zijn bedrijf in 1998 en is sinds 2008 zelfstandig. Hij bereikte een uniek niveau door een zeer eigen stijl aan te houden - in de wijngaard werkt bij biologisch, met biodynamische elementen, en met zeer lage rendenementen (20-25 hl/ha). Daarnaast zijn veel van zijn wijnen monocepages - waardoor hij zijn wijnen op de markt brengt als IGP d'Herault (ipv AOP, waar blends verplicht zijn).

Verder krijgen zijn wijnen de tijd - op rvs of op oudere barriques, en op fles - de wijnen worden pas vrijgegeven als Xavier de tijd rijp acht.

Flessenelise

De wijnen van Terrasses d'Elise zijn inmiddels dusdanig gewild dat ze lastig te verkrijgen zijn - bij een selecte kring liefhebbers en sommeliers hebben ze inmiddels ontdekt en omarmd. Bij onze kennismaking waren wij dusdanig onder de indruk dat we er dolgraag mee wilde werken - zeer mooie maar zeer beperkt verkrijgbare wijnen.

Zijn beroemde 'Pradel' (100% CInsault) was de wijn waarmee de faam begon - nu hebben we een beetje van Hauts de Carol's, ook 100% Cinsault, van oude stokken en 2 jaar gerijpt op oud hout. Maar ook de andere cuvee's zijn ronduit indrukwekkend, en altijd elegant en vol finesse.

Eliservdf

Land en streek

Frankrijk, Languedoc