Domaine Courbet

Zoals veel domeinen in de Jura, is Domaine Courbet een echt famiebedrijf wat al in 1869 is opgericht. Toendertijd nog een gemengd bedrijf: niet alleen wijn, maar ook veeteelt andere vormen van landbouw. Inmiddels (sinds 2011) staat Damien Courbet aan het roer. Hij leerde het wijnmakersvak niet alleen van zijn vader Jean-Marie maar deed ook ervaring op in Zuid Afrika en Californië, alsmede bij Potel en Merlin in de Bourgogne en bij ZInd-Humbrecht in de Elzas. Met zulke leermeesters is het niet onlogisch dat Damien het domein langzaam richting biodynamie beweegt - inmiddels is hij gecertificeerd biologisch en het is de bedoeling dat het hele domein op termijn volledig biodynamisch wordt.

Courbet3

Domaine Courbet huist in Nevy-sur-Seille, in de vallei net iets ten zuiden van Chateau-Chalon. Hij bezit daar zo'n 8 hectare (vooral Savagnin en Chardonnay, wat Trousseau en een heel klein beetje Poulsard en Pinot Noir) waaronder een aantal prachtige percelen Savagnin aan verschillende kanten in Chateau-Chalon. Damien maakt een geweldige, zuivere en elegante Chateau-Chalon, waarbij hij de vaten in een koele, geventileerde kelder laat rijpen -met dus weinig temperatuurschommelingen en beperkte verdamping - om zoveel mogelijk een finesserijke stijl te bewerkstelligen. Chateau-Chalon is een wijn bedoeld om te drinken, niet om mee te koken, zoals hij zelf zegt.

Courbet1

Die finesse schijnt ook door in zijn Tradition Blanc, een blend van Chardonnay (80%) en Savagnin (20%) waarbij alleen de Savagnin een oxidatieve opvoeding krijgt van ongeveer 2 jaar. Mild oxidatief, met prachtige spanning en zachte zuren, is dit een toegankelijke introductie in de oxidatieve stijl. ZIjn Trousseau wordt elk jaar beter, met zeer veel verleidelijk fruit en zijdezachte tannines. Domaine Courbet brengt nieuwe energie in dit wat traditionele deel van de Jura en vult een onderscheidende, welkome nieuwe plek in ons rijke Jura-assortiment. Welkom Damien!

Courbet2 Photo 2 2