Comte Abbatucci

Legendarisch topdomein (drie sterren in de Revue du Vin de France, vier sterren bij Bettane & Desseauve) van zo’n 20 hectare aan wijngaarden, even ten zuiden van Ajaccio, in het zuidwesten van Corsica.

Eigendom van de directe nazaten van de Corsicaanse volksheld generaal Jean-Charles Abbatucci (een legendarische oorlogsheld uit de tijd van net na de Franse revolutie - andere beroemde familieleden dienden direct onder Napoleon) - en in de jaren ’60 geleid door Antoine en sinds 2000 door zoon Jean-Charles. Jean-Charles werkt sinds 2000 volledig (en hard-core) biodynamisch en met zeer lage rendementen. Het domein behelst niet alleen wijngaarden, maar ook een grotere oppervlakte natuurgebied waar een zo zuiver mogelijk en natuurlijk divers evenwicht wordt nagestreefd, compleet met kuddes schapen en flinke stukken oerbos.

D4 S 2654 300X415

Comte Abbatucci heeft een grote verzameling van de meest zeldzame inheemse druivensoorten, die door Antoine Abbatucci in de jaren ’60 zijn verzameld uit de inlanden van Corsica, toen die door leegloop naar de stedelijke gebieden grotendeels werden verlaten en dreigde verloren te gaan. Het is aan hem te danken dat vele van deze zeer zeldzame druivensoorten nog bestaan. Bij Abbatucci worden ze geblend in een serie indrukwekkende topwijnen, onder de naam ‘Cuvée Collection’.

Intussen heeft Jean-Charles massale selectie toegepast om de diverse oude druivenrassen te behouden en verder uit te breiden - ook door materiaal beschikbaar te stellen aan andere Corsicaanse wijnboeren over heel het eiland, waar mede daardoor steeds meer deze oude rassen opduiken in nieuwe cuvées.

Wijngaard

De wijnen van Comte Abbatucci zijn schaars en behoren tot de absolute top van Frankrijk, en bezitten unieke kwaliteiten door de combinatie van zeer precies en verfijnd werk in de oude wijngaarden, met biodynamie en zeer lager rendementen, de volkomen unieke druivenrassen en blends daarvan - en de unieke plek met granietgronden in combinatie met de nabijheid van zowel hoge bergtoppen als de zee. Je vindt normaliter op de kaart van sterrenrestaurants in Frankrijk - en nu in kleine oplages bij De Geluksdruif!

Wijngaard2