Rispetto Sauvignon

Een zeer onalledaagse Sauvignon, wild en buitensporig! Met 20 dagen schilcontact is dit een 'oranje' wijn, die een prachtige, complexe balans kent, met zest en citrusschil, iets sinaasappel een eeb enorm complexe afdronk. Deze wijn doet denken aan de bijzondere wijnen van Gravner en Primosic - maar dan voor een fractie van prijs - en, om eerlijk te zijn - wat minder ingewikkeld in de goede zin van het woord - namelijk zeer drinkbaar! Uniek, sappig, zeer orgineel en echt erg lekker!

Rispetto Sauvignon
Producent Ricci
Herkomst Italië, Piemonte
Jaar 2019
Druif Sauvignon Blanc
Smaak Orange
Biologisch Ja
Opvoeding 4 maanden op groot hout (acacia)
Op dronk nu-2025+
Prijs € 18,00
Voorraad Op voorraad

Over Ricci

In het zuidoosten van Piemonte, ten zuiden van de Gavi-streek, ligt Tortona en de Colli Tortonesi. Deze heuvels zijn bakermat van een van de meest boeiende autochtone witte druivensoort van Italie - Timorasso. Deze druif bezit de gave, zoals weinig andere witte druiven, om met wat jaren (fles)rijping ongekende complexe smaakpatronen te ontwikkelen.

Deze witte druif was - zoals meerdere witte soorten uit de regio - zeldzaam geworden na de phylloxera-plaag eind 19e eeuw. Toen met nieuwe onderstokken wijngaarden opnieuw beplant werden, koos men vaak voor Cortese omdat die veel makkelijker in de wijngaard was, met hogere rendementen.

Samen met onder meer Walter Massa, was Daniele Ricci (derde generatie) een van de eerste locale wijnboeren die de enorme potentie van Timorasso omarmde en is een van de meest indrukwekkende ambassadeurs, getuige zijn ‘San Leto’. Naast de witte Timorasso is er ook de lokaal rood van Croatina.

Timorasso en Croatina groeien en bloeien op heuvels tot zo’n 300 meter hoog met een ondergrond van kalk en tufsteen. Daniele Ricci is een natuurtalent als wijnmaker, grotendeels autodidact en met soms extreme opvattingen. Hij werkt zeer natuurlijk, met natuureigen gisten, zonder filtering of klaringen vaak met enige maceratie. Sulfiet wordt zeer zuinig gebruikt. Sommige wijnen rijpen extreem lang, op vat, tank, amfoor en/of op fles voordat ze worden vrijgegeven. De vergelijking met wijnmakers als Gravner en Valentini komt niet uit de lucht vallen.

De wijnen van Ricci bieden een totaal eigen stijl, waarbij de waaier van smaakimpressies ongekende complexiteit biedt. Ontdek t zelf! Lees meer…

Wijnen