Les Vignes de Paradis - Dominique Lucas

Dominique Lucas, uit een familie van wijnmakers in de Savoie, inmiddels 5e generatie, maakte het zichzelf niet gemakkelijk. Want hij maakte wijn op twee plekken tegelijkertijd: In de Bourgogne en in de Savoie. In de Bourgogne bezat hij enkele minuscule wijngaarden in de omgeving van Pommard - maar intussen heeft hij die van de hand gedaan na enkele oogsten die compleet waren kapotgevroren en/of gehageld - het is vooral in de Haut-Savoie (6 ha), aan de zuidkant van het meer van Genève waar hij nu zeer unieke wijnen maakt.

dominique-lucas

De lokale AOC Crépy vindt hij te beknellend, want die staat alleen Chasselas toe. Dominique heeft ook Chardonnay, Sauvignon, Savagnin en Pinot Gris aangeplant op de hellingen die uitkijken op het meer, die net als alle wijnen van Les Vignes de Paradis zijn ondergebracht onder de IGP Allobroges. Als pupil van Dominique Belluard, die iets zuidelijker in Ayze baanbrekende wijnen maakt van de zeldzame druif Grignet, raakt hij in de ban van bio-dynamie en voedt hij zijn wijnen onder meer op in gebruikt hout maar ook in betonnen, eivormige vaten en amphora’s.

10277136 564742270307339 8481051341892230059 n

In de wijngaard is er ruimte voor natuurlijke begroeing - geen onkruidverdelgers maar er wordt geploegd met behulp van paarden en na de oogst grazen er schapen. Zeer natuurlijk dus, maar de wijnen krijgen wel een zeer lichte filtering en een minieme hoeveelheid sulfiet - want de wijnen moeten zuiver én stabiel zijn.

De wijnen van Dominique zijn loepzuiver, met prachtig fruit en finesse. De rendementen zijn laag, alleen natuurlijke gisten en geen chaptalisatie, aanzuren of andere toevoegingen. De hoeveelheden zijn dusdanig beperkt dat hij zijn flessen nummert! RVF: “Zijn wijnen zijn reeds van een dusdanig niveau dat hij een absolute plaats verdient tussen de grote talenten van de regio”

paradisvignoble

Land en streek

Frankrijk, Savoie

Wijn van Les Vignes de Paradis - Dominique Lucas