Yannick Amirault

De bekendste rode wijnen van de Loire worden gemaakt van de Cabernet Franc en komen uit de driehoek Saumur (Champigny) - Chinon - Bourgueil. Yannick Amirault (er zijn meerdere Amiraults in de regio) is volgens velen de beste producent van Bourgueil, waar de boeiende rode wijnen van de cabernet franc-druif tot grote hoogte stijgen.

amirault1

Waar vele rode Loires nogal eens groen en hard uit kunnen pakken - ook omdat de laatrijpende Cabernet Franc soms moeite heeft om volledig rijp te worden, zijn de wijnen van Amirault altijd vol, rijk, zacht en romig.

amirault2

Houtrijping is hier standaard, evenals een lange opvoeding - maar gelukkig wordt nieuw hout zeer spaarzaam ingezet. Nieuw en zeer veelbelovend is het gebruik van amforen. Yannick Amirault (en tegenwoordig ook zoon Benoit) werkt al geruime tijd biologisch, en verder ook zeer druiveneigen gisten en zonder filtering of klaring. Rendementen worden laag gehouden. De meeste wijngaarden liggen in Bourgueil, maar er zijn ook enkele percelen in Saint Nicolas de Bourgueil, iets westerlijker.

Er worden een aantal verschillende cuvées gemaakt, afkomstig van aparte wijngaarden elk met een uniek terroir.

amirault3

Land en streek

Frankrijk, Loire