Medieval de Ourem

Deze unieke - en lange tijd illegale - wijn wordt al eeuwenlang gemaakt volgens middeleeuws (800 jaar oud!) recept in en rond de stad Ourem in centraal Portugal. Illegaal, omdat het rosé is die tot stand komt door het mengen van witte en rode wijn - en dat mag eigenlijk nergens anders dan in de Champagne.

De wijngaard deze wijn voortbrengt, wordt biologisch bewerkt en kent een - naar middeleeuws model - dichte beplanting van zo'n 7000 stokken per hectare. De druiven (80% wit van Fernao Pires en 20% rood van Trincadeiro) worden op dezelfde dag geoogst. In eerste instantie worden de witte en rode druiven apart gevinifieerd: De witte druiven worden direct geperst op houten vaten waarna de fermentatie begint. De rode druiven worden ontsteeld en worden dan met de schillen in vaten gestopt, waar de wijn een maceratie van zo'n 10 dagen ondergaat en de fermentatie begint. Na de maceratie worden de twee kleuren samengevoegd, en voltooien ze samen de fermentatie. Deze bijzondere wijn is dus voor 80% wit maar kleurt als een donkere rosé - maar smaakt nergens naar een rosé. De smaak is diep en fris, met iets tannine, sinaasappelbitters, fijn rood bessenfruit en complexiteit. Totaal uniek - en erg lekker.

Medieval de Ourem
Producent Quinta do Montalto
Herkomst Portugal, Lisboa
Jaar 2021
Druif Fernao Pires, trincadeiro
Smaak Rosé
Biologisch Ja
Opvoeding 6 maanden barrique
Op dronk nu-2025+
Prijs € 14,00
Voorraad Op voorraad

Over Quinta do Montalto

Dit boerenbedrijf, in de familie sinds vijf generaties, beslaat ongeveer vijftig hectare - niet alleen wijngaarden, maar ook een olijf- en fruitboomgaard, en bos. Als onderdeel van de wijnregio van Lissabon is er 15,5 hectare wijngaarden aangeplant op een klei / kalkhoudende bodem, onder directe invloed van de zee. Lees meer…

Wijnen