Spanje, Ribeiro

In het afgelegen hoekje van Noord-Spanje vind je Galicië: voor ons het meest spannende gebied van dit land voor witte wijn. Maar je moet wel goed zoeken om hier de pure en eerlijke wijnmakers te vinden, want de weersomstandigheden in dit uitstekende puntje in de Atlantische oceaan zijn absoluut niet eenvoudig: wind, regen en de daarbij horende vochtigheid maakt ‘schoon’ werken hier een uitdaging. Vooral in de meest iconische appelatie Rías Baixas (Albariño-country) zijn de straffe zee invloeden enorm. Als je echter wat verder landinwaarts gaat, richting de stad Ourense, ontdek je echter een ongerept stukje Galicië tussen Rías Baixas in het westen en Ribeira Sacra in het oosten.

Ribeiro & wijn gaan ver terug - de Romeinen maakte hier al wijn maar in de vijfde eeuw en veroverende barbaren vernietigden de meeste wijnstokken in de regio. Wijnbouw ging op en af maar een economische achteruitgang in de 20e eeuw gaf de regio een flinke klap waardoor het gebied, en dus de wijngaarden, werden verlaten.

Tegenwoordig is de regio nog steeds een relatief onontdekte schat waar de gevolgen van deze leegstroom nog steeds voelbaar zijn - het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Gelukkig is dat laatste niet het geval en heeft de regio enorme vooruitgang geboekt met handjevol deskundige wijnmakers die hoge kwaliteitswijnen maken.

De kracht van Ribeiro zit in het gematigde klimaat (voor Galicië), de aanwezigheid van oude/verlaten wijngaarden en uiteraard het terroir. Ribeiro wordt beschermd tegen de ergste stormen van de Atlantische Oceaan door de bergketens van de Sierra del Suido. Dit warmere en drogere microklimaat, gecombineerd met de voordelen van het temperatuurverschil tussen dag en nacht, leveren werkbaardere condities op om wijn zonder chemisch ingrijpen te produceren. Daarnaast bevinden wijngaarden zich zowel op de bodem van de vallei als hogerop op steile terrassen. De dominante bodemsoort hier is graniet met zand, maar er is ook wat schist/leisteen te vinden. En als kers op de taart is het gebied als wijnregio recent niet populair geweest, waardoor diverse oude en verlaten wijngaarden te vinden zijn die in de juiste handen weer de mooiste druiven kunnen produceren.