l’Armangia

In Canelli, 40 km ten oosten van Alba, huist Ignazio Giovine van L’Armangia. Ignazio is een atypische italiaan: zijn naam komt uit de Spaanse taal en hij houdt niet van voetbal en koffie. Maar gelukkig wel van wijn!

ignazio

Hij benadert zijn druiven modern-klassiek en is niet gespeend van enige experimenteerdrift. Nieuw hout wordt niet geschuwd, maar traditie wordt niet vergeten. Al zijn wijnen zijn vol en mondvullend, hebben hints van rijp fruit en hebben een erg goede prijs-kwaliteitverhouding.

L’Armangia profileert zich als een specialist in barbera en chardonnay - ze willen de ‘traditie van chardonnay in de Piemonte terugbrengen’, zoals ze dat zelf zeggen - want lang geleden, voor de phylloxera-plaag stond er vrij veel chardonnay in de Piemonte. Bij het opnieuw beplanten van de wijngaarden is vooral gekozen voor andere witte druivenrassen die makkelijke hogere rendementen geven, zoals cortese. Ignazio's vader was de eerste in de regio die chardonnay opnieuw aanplantte - zodoende beschikt l’Armangia over de oudste chardonnay wijngaarden van de Piemonte - ruim 35 jaar oud. Een andere specialiteit is de Moscato d’Asti, die in Canelli een eigen karakter heeft: minder bloeming en meer fruitig.

monferrato

De Barbera d’Asti Sopra Berruti is altijd een succes: een toegankelijke, ronde, soepele barbera boordevol karakter die gemaakt is om jong te drinken. Ideaal bij pizza - en zeer betaalbaar. Persoonlijk favoriet: De Monferrato Pacifico: nebbiolo met barbera, cabernet en merlot: donker en geschakeerd, boeiende wijn. Ook de chardonnay Robi & Robi is een prachtglas - vol, met hout, maar ook mineralig en met mooie zuren.

armangiadawn

Land en streek

Italië, Piemonte