Domaine Macle

Een van de dingen die de wijnen van de Franse Jura uniek maken, is de eeuwenoude traditie van oxidatief wijsmaken: het opvoeden van wijn in vaten die niet worden bijgevuld zodat er lucht bij kan, en er een vlies van gistcellen op het wijnoppervlak wordt gevormd. De meest prestigieuze en beste wijn die op deze manier wordt gemaakt is Vin Jaune, die minstens 6 jaar en 3 maanden heeft gerijpt. En de beste Vin Jaune komt uit de mini-appellatie Chateau-Chalon (50 ha) - waar alleen Vin Jaune gemaakt kan worden - en de beste producent van Chateau-Chalon is zonder twijfel Domaine Jean Macle.

laurent macg

Macle werkt al heel lang zo goed als biologisch - alleen bij enkele zeer stijle wijngaarden die moeilijk te bereiken zijn werd vroeger een klein beetje oherbicide gebruikt. Inmiddels is het domein geheel biologisch, ook gecertificeerd. Naast de iconische Chateau-Chalon, afkomstig van een aantal percelen Savagnin in en rondom het dorp, bezit het domein ook een aantal hectare Chardonnay (Cotes du Jura), waarvan een prachtige oxidatieve blend wordt gemaakt met Savagnin (15-20%) - soms is er ook een 100% Chardonnay. Van Chardonnay wordt ook Macvin gemaakt en de laatste jaren maakt Laurent ook kleine hoeveelheden Chardonnay 'ouillé' - dus niet oxidatief - in de bourgondische stijl.

macb

Domaine Macle, wat tegenwoordig wordt geleid door (7e generatie) Laurent, heeft een legendarische status: in alle bekende Franse wijngidsen wordt het tot de absolute top gerekend - van de Jura en van heel Frankrijk. Niet zo gek dus dat de wijnen schaars zijn, het heeft even geduurd voordat we het voorelkaar hebben gekregen om een kleine allocatie konden krijgen. We zijn trots dat we nu eindelijk de wijnen van Macle op de Nederlandse markt kunnen aanbieden!

macm macbb

Land en streek

Frankrijk, Jura