Domaine Labet

Domaine Labet uit Rotalier, in het zuiden van de Jura is een van de beste producenten. Dit kleine wijngebied, niet ver van de Bourgogne, is relatief een van de onbekendere van Frankrijk, maar kent een rijke, lange historie en traditie. Veel van de productie werd vroeger vooral lokaal genuttigd - maar inmiddels is de wijn, vooral van de betere producenten, wereldwijd gezocht. Het begon in Parijs, niet lang daarna in Canada en New York en nu op heel veel plekken in de wereld.

julien labet

De Jura als wijngebied is relatief klein: ongeveer 2000 ha - maar kent een zeer lange traditie van wijnmaken en herbergt een grote diversiteit aan stijlen. De oude stijl wordt gekenmerkt door een oxidatieve opvoeding, enigszins vergelijkbaar met Sherry en Madeira. Dit betekent dat de wijnvaten niet volledig worden gevuld, zodat er lucht bij kan. Er vormt zich dan op de wijn een soort vlies van gist genoemd ‘voile’. In tegenstelling tot Sherry en Madeira worden in de Jura de wijnen niet versterkt met wijnalcohol. Deze wijnen, waarvan de Vin Jaune het meest beroemde en extreme voorbeeld is, ontwikkelen een geheel eigen smaak, met elementen van noten, curry en kruiden.

De moderne stijl, die sterk in opkomst is, is te vergelijken met de Bourgondische manier: De verschillende percelen worden apart gevinifieerd om een zo groot mogelijke diversiteit en terroirexpressie te bewerkstelligen. Er zijn ook vele nieuwe kleinere producenten in de Jura, velen werken biologisch, biologisch-dynamisch, natuurlijk of een mix daarvan.

Julienweb

Domaine Labet maakte vroeger wijnen in een klassieke stijl, en inmiddels steeds meer natuurlijk. De specialisatie is chardonnay. Daarnaast worden er ook kleine hoeveelheiden wijn van andere typische Jura-druiven gemaakt: Crémant, voor wit en Vin Jaune de Savagnin, en voor rood Trousseau, Poulsard en Pinot Noir. De rode wijnen zijn schaars. Licht en bleek, maar met een zeer verfijnd karakter.

De vader Alain Labet was een van de eersten in de Jura van enkele oude percelen chardonnay die apart en op bourgondische wijze vinifieerde, om de verschillen in het terroir zoveel mogelijk uitdrukking te geven. Wel is de opvoeding anders dan in de Bourgogne: Nieuw hout is hier niet te vinden - er zijn foeders, en alle barriques zijn al minstens 4 jaar gebruikt. Ook rijpen de wijnen vaak wat langer: 12 tot 18 maanden of zelfs langer is heel normaal.

CAV0027-3

Alain heeft in 2012 het stokje doorgegeven aan de nieuwe generatie - naast zoon Julien (foto) werken ook zus Charline en broer Romain in het bedrijf - en meteen worden stappen genomen: voorheen werkt het bedrijf deels biologisch, inmiddels geheel biologisch en er is een aparte lijn die (deels) biologisch-dynamisch en natuurlijk wordt gemaakt. Ook de labels zijn vernieuwd. Verder heeft Labet de beschikking over een aantal percelen zeer oude stokken van chardonnay, soms wel over de 100 jaar oud. Zeer lage rendementen op de hellingen van de Jura leveren spectaculaire wijnen op met veel concentratie, precisie en mineraliteit die bovendien erg goed kunnen ouderen, zoals de beste witte bourgognes dat ook kunnen.

De wijnen van Labet zijn inmiddels wereldwijd zeer vermaard en gezocht, en worden voornamelijk op allocatie verkocht.

Labet Cave Small

Kijk hier naar een trailer over een docu over Labet die in de maak is: un petite bout du planete

Land en streek

Frankrijk, Jura