Domaine de La Patelle

Pascal Thereau was jarenlang ‘tonnelier’, ofwel kuiper, en beheerst daarmee de ambacht van het maken van wijnvaten van Frans eiken. In 2018 besloot hij zelf wijn te willen maken. Hij schreef zich in voor een wijnopleiding in Beaune en ging tegelijkertijd aan de slag bij Stéphane Tissot in Arbois. In 2021 verwierf Pascal zijn eerste hectare grond, en nog datzelfde jaar maakte hij twee cuvées in micro oplages: Poulsard en Chardonnay. Waarvan wij alleen de Chardonnay, genaamd ‘Coup de Feu’, naar Nederland konden halen. De wijnen waren op allocatie direct uitverkocht, en de toon voor Domaine de La Patelle was gezet.

Gelukkig wist Pascal al snel een aantal hectare extra te bemachtigen, en inmiddels heeft hij een nette 6 hectare grond beplant met alle bekende druivensoorten uit de Jura. Qua wit: Chardonnay en Savagnin geteeld op kalksteen en mergel. En rood zowel Trousseau, Pinot Noir als Poulsard klei en kalksteen. Alle wijngaarden worden via biologische principes verbouwd en in de kelder streeft Pascal naar zo min mogelijk ingrijpen. Vandaar dat hij alleen werkt met spontane vergisting, niet klaren, niet filteren en minimaal sulfiet. Pascal kiest er ook voor om zowel de fermentatie als de rijping plaats te laten vinden in hetzelfde vat. Op het moment beschikt hij over eiken vaten, amforen en roestvrijstaal. Vanaf de 2023 jaargang zullen alle wijnen onder de Arbois appelatie gelabeld worden.

Land en streek

Frankrijk, Jura