Domaine de Beudon

Dat in Zwitserland hele goede wijn wordt gemaakt, is geen geheim. De wijnbouw kent er net als in Frankrijk en Italie een lange geschiedenis, en er liggen zeer unieke en mooie terroirs. Toch zie je buiten Zwitserland maar weinig Zwitserse wijn - het gros wordt lokaal genuttigd, slecht zo'n 1,5% van de productie is bestemd voor export.

Het wordt importeurs ook niet makkelijk gemaakt: De levensstandaard en algemeen prijspeil in Zwitserland ligt al erg hoog - daarnaast is de koers van de Zwitserse Franc bepaald niet gunstig en omdat Zwitserland geen EU-land is, is importeren (met alle handling en invoerheffingen) een ingewikkelde en kostbare zaak.

Fendant

Maar goede wijn is goede wijn - en Domaine de Beudon uit Fully, Valais, in het Zwitserse Rhône-dal maakt om meerdere redenen zulke mooie, unieke wijnen dat we ervan overtuigd zijn dat ze ook buiten Zwitserland geproefd moeten worden.

Domaine de Beudon is binnen Zwitserland al uniek. Ten eerste werkten zij al ver voordat het hip was biologisch-dynamisch, al meer dan 30 jaar - ze waren de eerste in Zwitserland. Daarnaast ligt een goed deel van de wijngaarden hoog (tot zo'n 900m!) op de berghellingen: dit hoge deel is alleen te voet bereikbaar via een klein geitenpaadje (trek er minstens een uur voor uit) - ofwel via een prive-kabelbaan: 'Les Vignes dans le Ciel', zoals ze zelf zeggen. Door deze hoogte - en het daarmee samenhangende micro-klimaat, met zeer sterke temperatuurswisselingen, krijgen de wijnen een ongekende complexiteit mee, zonder dik of log te worden.

View

Een ander uniek aspect is het niet te vergelijken smaakprofiel van de wijnen, die even elegant als krachtig zijn. De witte (van Fendant, de lokale naam voor Chasselas) en Petite Arvine rijpen ongeveer een jaar op de lies op rvs, krijgen geen batonnage maar ondergaan wel een volledige malolactische vergisting. De wijnen hebben een zeer pure smaak en ouderen geweldig - wat blijkt uit de indrukwekkende hoeveelheid oudere jaargangen die in kleine beetjes beschikbaar zijn.

De rode wijnen, van Pinot Noir en Gamaret (en lokale druif, een kruisig van Gamay en Reichensteiner), zijn al even boeiend. De warmte van het Rhônedal (ook hier kan het heet worden) in combinatie met het verkoelende hooggebergte staan borg voor een uniek karakter, wat zo puur mogelijk wordt gepresenteerd - ook deze wijnen worden uitsluitend zonder hout, op rvs opgevoed. Ook deze wijnen ouderen subliem.

Telepheric

De grote kracht van Domaine Beudon was Jacques Granges - helaas overleden in 2016 - maar zijn familie (zijn vrouw Marion en dochter Séverine) zetten het werk voort.

We zijn buitengewoon blij en trots dat wij nu deze wijnen kunnen presenteren - van de Fendant en Pinot Noir zelfs enkele verschillende jaargangen vertikaal.

Jackymarion Vignes

Land en streek

Zwitserland, Valais

Website

beudon.ch