Domaine Daniel Dugois

Het domein Daniel Dugois bezit zo’n ruim 10 hectare wijngaarden in de omgeving van Arbois, waarvan 40% beplant met trousseau - en ze maken wijn van de meeste typische Jura-varieteiten, maar specialiseren zich in trousseau. Vooral de laatste jaren zijn ze flink vooruitgegaan en ze bieden prachtige trousseau voor een zeer redelijke prijs, Daarnaast is er een zeer opvallende rosé Cremant du Jura van 100% trousseau én in sommige jaren een blanc de noir - even heerlijk als zeldzaam.

philippe-dugois-vigneron

Phillippe Dugois, zoon van Daniel, heeft inmiddels de dagelijkse leiding. De wijnen worden in een traditionele stijl gemaakt, dus met een wat langere rijping op voornamelijk foeders.

De autochtone trousseau-druif is een van de meeste interessante van de Jura. Deze onbekende druif (die genetisch hetzelfde is als de Portugese bastardo - maar hier toch compleet andere wijnen voortbrengt) kan aan de basis staan zeer spannende wijnen, nooit over de top en altijd elegant. Als de wijn goed is geslaagd kan die je doen denken aan een boeiende kruising tussen een kruidige Nuits Saint Georges en een lenige Barbaresco - een prachtig complexe mengeling van subtiel fruit, elegantie en diepte, verfijnde tannines en prachtige terroiruitdrukking.


Caveau 768X512

De meeste domeinen in de Jura maken niet al te veel trousseau, het is van alle gangbare Jura-druiven de minst aangeplante- maar de beste wijngaarden met trousseau vind je vooral even ten noorden van Arbois, waar de warmere kalk en schiste-bodems ideale omstandigheden scheppen voor deze druif. Dugois bezit delen van Grevellière, een van de allerbeste trousseauwijngaarden van de Jura.

Tonneau Magique Complet 1 Verres  Noir Et Blanc Big