Barraco

Nino Barraca is een van de meest gerespecteerde natuurlijke wijnmakers van Silicië - Marsala om precies te zijn, in het uiterste westen. Waar Marsala van oudsher bekend is vanwege zijn versterkte, oxidatieve (solera) en soms zoete wijnen (geliefd bij de Britten) maakt Nino zijn wijnen in een bijna tegenovergestelde stijl: In de meeste gevallen beendroog, ziltig en vaak zeer fris met een relatief laag alcoholgehalte. En meestal krijgen zijn witte in meer of mindere mate wat schilweking mee. Dit alles om optimaal het terroir - de plek waar de druivenranken staan, en dat is vaak heel dicht aan zee - uit te te drukken.

Barraco1

Nino begon in 2004, en in de loop der jaren bouwde hij een reputatie op als een groot talent. Hij liet zien dat de tradionele Siciliaanse druivenrassen als Grillo en Cattaratto, als je de wijngaarden respectvol en biologisch beheert - zeer pure, boeiende en spannende wijnen konden opleveren: gemaakt met minimale interventie - meestal op rvs, vergist met druif-eigen gisten en minimaal of geen toegevoegd sulfiet. Boordevol karakter, eigenzinnig zeker - als je goed proeft kan je soms zelfs een hele kleine hint van de traditionele Marsala-stijl waarnemen - maar ook barstensvol energie en verrassend doordrinkbaar.

Barraco3

Barraco wordt soms wel een vergeleken met Ricci (Tortona, Piemonte) - ook een hele pure wijnmaker die met vaak met schilweking werkt. Overeenkomsten in de wijnen zijn er zeker - met name qua doordrinkbaarheid. Een verschil is dat Ricci vaak de rijpheid opzoekt, en Barraco vaker de frisse en ziltige kant - zoals het terroir het ook dicteert, zouden ze beiden zeggen.

Barraco4 Barraco2

Land en streek

Italië, Sicilië