Montemercurio
In het hart van Toscane, in Montepulciano, ligt Montemercurio. Een klein familiebedrijf met een rijke historie in de regio. De naam van het domein verwijst namelijk naar de oude tempel van Mercurius die volgens historici ooit op de heuvel van Montepulciano stond.
Het wijnhuis is begin 1960 opgericht door Dino Rossi, die enkele wijngaarden met Prugnolo Gentile (de lokale kloon van Sangiovese) aanplantte. Zijn zoon en kleinzoon besloten later het familie-erfgoed voort te zetten met een moderne, maar terroirgetrouwe aanpak. Vandaag combineert Montemercurio klassiek Toscaans met vooruitstrevende technieken en bezitten zij 7 hectare wijngaarden, gelegen op een hoogte van 450 tot 500 meter. De bodems, rijk aan klei en kalksteen, bieden de ideale omstandigheden voor wijnen met zowel kracht als finesse. Het klimaat is typisch Toscaans: warme dagen en koele nachten zorgen voor een langzame rijping van de druiven. Ze werken op basis van biodynamische principes, waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt. Handmatige oogst, spontane gisting met inheemse gisten, lange schilweking en rijping in grote Slavonische eikenhouten vaten.
De belangrijkste wijn uit de regio is de Vino Nobile di Montepulciano, en die van Montemercurio heeft 'Messaggero' en wordt uitsluitend gemaakt van Prugnolo Gentile, afkomstig van de oudste stokken van het domein.
Naast hun iconische rode wijnen produceert Montemercurio ook een opmerkelijke witte wijn, de Caduceo Bianco. Deze wijn is gemaakt van Canaiolo Bianco, Malvasia Bianca, Pulcinculo and Trebbiano Toscano – dezelfde druiven die traditioneel worden gebruikt voor de productie van Vin Santo (van ingedroogde druiven).