Maçanita

Macanita Producer Picture 2

Maçanita is het broer & zus project van António Maçanita en Joana Maçanita. Twee bekende namen in de Portugese wijnwereld. António is in 2019 uitgeroepen tot ’Winemaker of the Year’ en zijn zus Joana is genomineerd voor ‘Young Winemaker of the Year’ en ‘Breakthrough Winemaker’ in resp. 2018 en 2019. Een ambitieus duo dus. António maakt wijnen in de Azores, Alentejo en sinds 2011 ook in het prachtige UNESCO-werelderfgoed: Alto Douro. Samen met Joana kochten ze diverse wijngaarden in elke subregio van de Douro-vallei: Baixa Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. Hun doel? Wijnen maken die de verschillende terroirs van de Douro reflecteren en hiermee typische karakters van elke subregios laten zien. Dit doen ze door te werken met inheemse druivensoorten, oude wijngaarden (tot 150 jaar oud!) op verschillende hoogtes en ondergronden en door minimaal ingrijpen in het vinificatieproces. Met als kers op de taart een aantal (beperkt beschikbare) monocépages en single vineyard wijnen.

De Douro is een bergachtige streek vernoemd naar de ‘Douro’ rivier die er doorheen stroomt. De rivier begint bij Porto en loopt door tot diep in Spanje. In Portugal is de een groot deel van de Douro een vallei, met aan beide zijden bergen van verschillende hoogte. Hierdoor is er in het gebied een grote variatie in temperaturen, liggingen en bodems. Het grootste deel van de bodems bestaat uit leisteen maar in de hoger gelegen delen is ook graniet te vinden. Al met al een terroir met veel variatie en complexiteit dus. En dit proberen broer en zus Maçanita allemaal te vast te leggen in hun wijnen.

De witte druiven (Malvasia Fina, Gouveio en Viosinho) komen van de wijngaarden uit Baixo Corgo, en de andere witte druif ‘Codega do Larinho’ uit Douro Superior. Veelal in hoger gelegen wijngaarden waardoor, ondanks de warmte, veel frisheid, mineraliteit en ziltigheid in de wijn terug te vinden is. De rode druiven (Touriga Nacional en Sousão) komen uit Cima Corgo van stokken die meer dan 80 jaar oud zijn.

Wat ons betreft is het broer en zus gelukt om de verschillende terroirs van de Douro in kaart te brengen door middel van hun wijnen. Maar ook de wijnmakers met hun passie en beslissingen zijn onderdeel van het terroir. En ook dit reflecteert zich mooi in bijvoorbeeld de oxidatieve Malvasia Fina of de Gouveio van hoge hoogte.

Macanita Producer Picture

Land en streek

Portugal, Douro