Jean Velut

Het Champagnehuis Jean Velut is gevestigd in een van de minder bekende dorpen van de streek: Montgueux - een eilandje op een heuvel, net ten westen van Troyes, midden tussen de Côte des Bars en de Cote de Sezanne. Op het zuidoosten van deze heuvel, die los staat van andere gebieden in de champagne, staat zo’n 200ha aan wijngaarden - voornamelijk chardonnay.

montg montg

Montgueux staat bekend als de ‘Montrachet van de Champagne’, vanwege zijn boeiende en uitmuntende chardonnay die groeit op een een mix van kalk en fossiele krijtbodems. De meeste wijnboeren in de regio verkopen een deel van hun fruit aan grotere negociant huizen zoals Piper Heidsieck, maar er zijn er steeds meer die hun eigen wijnen maken van dit unieke terrior.

mwg

De grootvader van Denis Velut, Jean, vestigde dit 7 hectare grote domein als een Récoltant / manipulant ruim veertig jaar geleden. Hij werkt biologisch en gebruikt geen insecticiden of chemische hulpstoffen, maar werkt in plaats daarvan met onder meer biologische compost. Zoon Benoit, die steeds meer inbreng krijgt in het bedrijf gaat nog verder en experimenteert op enkele percelen met biodynamie. De meeste wijnen zijn volledig opgevoed op roestvrij staal.

mwg2

De Champagnes van Velut hebben een prachtige balans tussen frisheid, complexheid en uitgesproken, eigen chardonnay-karakter, en zijn daardoor heel geschikt als aperitief maar ook als maaltijdbegeleider. Het unieke terroir van Montgueux, in combinatie met het unieke talent van de familie Velut, staat borg voor een reeks zeer smakelijke, karaktervolle, stijlvolle en ook nog betaalbare champagnes.

benvel