Dr. Hinkel
Wij waren al een behoorlijke tijd op zoek naar goede alcoholvrije wijn. Dat bleek nogal een opgave en heeft ons smaakpalet behoorlijk op de proef gesteld. Na tientallen (al dan niet honderden) alcoholvrije wijnen te hebben geproefd, stuitten we op iets dat ver boven de massa uitblinkt. Het bracht ons naar centraal Rheinhessen, naar Weingut Dr. Hinkel. Een familiebedrijf dat al sinds 1700 bestaat maar een uitermate vooruitstrevende aanpak kent, en momenteel naam maakt als pionier van 'vineuze' en gastronomische alcoholvrije wijnen.
Dit succes is grotendeels te danken aan de jongste generatie: Peter Hinkel, die in 2023 werd verkozen tot Jonge Wijnmaker van het Jaar (DLG-Jungwinzer des Jahres 2023). Peter studeerde af op het onderwerp dat nu de kern vormt van Hinkel’s unieke maakwijze: het combineren van gedealcoholiseerde wijn en 'verjus' (onrijp en onvergist druivensap). De verjus zorgt voor een frisheid en zuurgraad die vaak ontbreekt in alcoholvrije wijnen, die zonder het gewicht van alcohol snel zoet of eendimensionaal worden.
Hun "Dri. Ver!"-lijn biedt wat ons betreft (eindelijk) goede alcoholvrije alternatieven. We begonnen met een witte wijn van Riesling en een mousserende wijn van Sauvignon Blanc en Riesling. Dit jaar zijn daar twee rosés bijgekomen (mousserend en stil), gemaakt van Spätburgunder en Dornfelder. Bijzonder knap hoe Peter complexe smaken en elegantie weet te behouden zonder alcohol. Dit moet je geproefd hebben.
Daarnaast zijn wij ook erg blij met de ‘bijvangst’ die ontstond toen we dit Weingut verder ontdekten. Met hun lange historie en ervaring in het maken van regionale klassiekers vielen wij vooral voor hun zoete wijnen. De Riesling Spätlese benadrukt de expressiviteit van het terroir, met verfijnde zuren en een minerale diepte die kenmerkend zijn voor Rheinhessen. De edelzoete Huxelrebe Auslese is rijk en toch elegant, perfect als afsluiting van een diner of in combinatie met desserts.
Bovendien blijft alles bij Hinkel verrassend schappelijk geprijsd, waardoor hun wijnen niet alleen gastronomisch maar ook commercieel aantrekkelijk zijn. Een wijnhuis met een historische basis, een innovatieve toekomst en een breed publiek te verrassen.