Dasca Vives

Dasca Vives (genoemd naar de oprichters, Joseph Dasca en Alba Vives), is een klein eigenwijs familiebedrijf dat en serie opvallende wijnen maakt in het zuiden van Catalonie - tussen de Penedes en Priorat, in Valls. Ze beschikken over zo'n 15 hectare aan landbouwgrond, die al jaren in familiebezit zijn. Naast wijngaarden zijn er ook olijfbomen, Johannesbroodbomen, amandelen en hazelnoten. In de wijngaarden staan onder meer Xarel-Lo (hier Cartoixa genoemnd, Cabernet, Ull de Lebre (Tempranillo), Macabeu én een beetje van de inmiddels zeldzame witte druif Vinyater. Vroeger stond deze druif vaker aangeplant, maar door de populariteit van Cava is het vrijwel alle aanplant in de loop der jaren verloren gegaan ten faveure van de klassieke Cava-druivenrassen (Macabeu, Parellada en Xarel-Lo).

De bodem van de wijngaarden bevat veel kalk, en ze liggen onder directe invloed van de zee - op zo'n 20 km van de kust.

Dasca2

Er wordt op een zeer natuurlijke manier, puur en biologisch-dynamisch gewerkt, om de natuurlijke uitdrukking van de lokale terroir en druiven zoveel mogelijk ruimte te geven. Houtgebruik wordt bij slechts twee wijnen toegepast, en dan nog zeer gedoseerd. De wijnen krijgen geen of nauwelijks klaring en filtering, enige toevoeging is een minimale hoeveelheid sulfiet bij de botteling.

Dasca Vives staat garant voor een unieke wijnervaring, puur natuur en onderscheidend - niet alleen door opvallende uitmonstering van de flessen. En dat voor zeer schappelijke prijzen.

Dasca