Clos Canarelli

Indrukwekkend domein, geleid door Yves Canarelli in het uiterste zuiden van Corsica, vlakbij het dorpje Tarabucetti, wat valt onder Figari.

Figari heeft een eigen subappelatie, maar er zijn momenteel maar 7 producenten in die AOP. In de moderne, verzorgde en schone cave staat de nieuwste apparatuur, zoals een zeer geavanceerde druivensorteermachine en temperatuur gereguleerde tanks van rvs.

Yves

Het domein is middelgroot en heeft nu ongeveer 30 ha in bedrijf. Daarnaast is er in recente jaren 5 ha aangeplant bij Bonifacio, waar een van de weinige kalkbodems van het eiland liggen - de eerste wijnen zijn verschenen in 2016 en tonen zich nu al zéér groot. In de nabijheid van de cave zijn er vooral granietbodems - Yves wijst op het belang van exposure (N of Z): groot verschil, met verschillende rijpingsperiodes. Yves beheert ook een kleine zeer bijzondere, pre-phylloxera wijngaard (0,5 ha, 140 jaar oud!) bij het dorpje Orasi, en maakt daarvan een witte een een rode wijn (deels ‘field blend’ van oude rassen, en daardoor gebotteld als Vin de France) die hij opvoedt in amfora: Tarra d’Orasi. Ze behoren tot de duurste, schaarste én mooiste wijnen van Corsica.

Amph

Alles wijst erop dat hier tot het uiterste wordt gegaan om de hoogst mogelijke kwaliteit te bereiken, met ditto hoge prijzen. Yves Canarelli is een zeer bevlogen man, probeert op alle manieren het beste uit zijn druiven te halen: Er wordt biodynamisch gewerkt, en Yves was samen met Arena en Comte Abbatucci een van de eersten die zeer actief oude druivenrassen, zoals bianco gentile en carcajolu nero opnieuw aanplantte. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met de opvoeding: hout in diverse maten, rvs, beton, foeders van meer dan 1200 liter en met name amforen. Volgens Yves zorgen amforen voor een gunstige zuurstofregulatie waardoor er minder sulfiet nodig is: rode topwijnen op amfora worden niet gesulfiteerd, witte nauwelijks. Daarnaast zijn er ook ‘betonnen eieren’ en kubusvormige cementen vaten. Yves maakt een brede range van wijnen die zonder meer tot de top van Corsica kunnen worden gerekend, in een uitgebalanceerde en gecontroleerde stijl: Zeer precies, nooit over the top.

Figa Yvesins

Bouts

Land en streek

Frankrijk, Corsica