Antoine Arena & Fils

Antoine Arena is volgens velen de beste producent van Corsica, en is in grote mate verantwoordelijk voor de verbetering van het imago van Corsicaanse wijnen. Hij werkt sinds jaar en dag biologisch (en sinds een jaar of 10 bio-dynamisch) en zo natuurlijk mogelijk - de meeste wijnen worden niet geklaard of gefilterd, sulfiet wordt niet of nauwelijks gebruikt.

arena1

De witte wijn van de bijna vergeten, typisch corsicaanse druif Bianco Gentile laat meteen zien wat een grootse wijn hier vandaan kan komen - ironisch genoeg gebotteld als Vin De France, omdat de druif niet is toegestaan (te onbekend!) in de OAC. Grotte di Sole is een van de oudste wijngaarden voor rode wijn van de nielluciu-druif (verwant aan sangiovese), dé rode druif van de AOC Patrimonio in het noorden van Corsica, wat zich onderscheid van andere gebieden door de aanwezige kalkbodems. Vader Antoine gaat al richting de pensioengerechtigde leeftijd, maar zijn twee zonen Marie-Antoine en Jean-Baptiste, die al jaren in het bedrijf werken, nemen het langzaam over: Met jaargang 2014 komen ze voor het eerst met ieder een eigen label.

arena2

Arena werkt nauwelijks met houten vaten - voor een enkele cuvée wordt groot / oud hout gebruikt. De meeste wijnen rijpen op cementen en roestvrijstalen tanks. De witte ondergaan een langdurige fermentatie, inclusief de volledige malolactische. De witte wijnen rijpen 6 tot 10 maanden (grotendeels sur lie) voor ze - meestel zonder filtering - worden gebotteld. De rode wijnen rijpen vaak tot zo'n twee jaar op tank voordat ze zonder filtering of klaring worden gebotteld. Zowel de witte als rode wijnen kennen een groot rijpingspotentieel - de witte wijn al wel jong toegankelijk, de rode hebben baat bij enige tijd flesrijping.

Arena3