Alsace Riesling Fruehmess 2012

Luc Faller doet ons een enorme gunst: hij rijpt een aantal van zijn cuvees voor langere tijd in de kelder. En wij begrijpen waarom: zijn wijnen ouderen prachtig. De 2012 Fruehmess komt van een wijngaard met voornamelijk zand bodems. Meer dan 10 jaar oud maar nog steeds prachtig frisse citrus en mineraliteit, met wat rondheid door de evolutie.

Alsace Riesling Fruehmess 2012
Producent Luc Faller
Herkomst Frankrijk, Elzas
Jaar 2012
Druif Riesling
Smaak Wit, elegant, diep en verfijnd
Biologisch Bio-dynamisch
Opvoeding rvs
Op dronk nu-2030+
Prijs € 29,00
Voorraad Op voorraad

Over Luc Faller

In 1989, in het pittoreske dorpje Itterswiller (een dikke 30 km ten zuiden van Straatsburg) nam Luc Faller de 8 hectare wijngaarden van zijn familie over. Hij werd daarmee de derde generatie van wijnmakers. Met zijn recent afgeronde studie oenologie had Luc direct een duidelijk doel voor ogen: op een duurzame, verantwoorde manier wijn maken en gebruik maken van traditionele werkwijzen. Hiermee zette hij als derde generatie wijnmaker een nieuwe koers in.

Het kostte Luc 5 jaar om de wijngaarden schoon te maken van alle vervuilende middelen die in de jaren ervoor gebruikt waren. Om de biodiversiteit te vergroten stopte hij, In tegenstelling tot het gros van zijn collega wijnboeren, met het weghalen van al het groen in de wijngaarden. Wijnboeren in de regio waren geschokt en begrepen niet waarom hij het ‘’onkruid’’ liet staan. Maar dit hield Luc niet tegen, hij bleef het effect van zijn holistische werkwijze bestuderen en zag veel vooruitgang in zijn wijngaard. Dit zorgde ervoor dat hij in 2000 volledig kon stoppen met het gebruik van chemicaliën. Een mijlpaal, maar niet voldoende voor Luc. Een aantal jaar later, in 2008, was het zover: hij verkreeg hij het certificaat voor biologische wijnbouw. En niet heel veel later, in 2010, deed hij daar nog een stapje bovenop. Het Demeter certificaat voor biodynamische was een feit. Maar ook daar stopt Luc niet want zoals hij zelf zegt: ‘’Biodynamie is geen truc of simpele techniek, het is een levenswijze’’. Volgens hem is de mens maar een klein onderdeel in het proces van wijn maken, en komt de kwaliteit uit de natuur. Iets wat hij met de komst van zijn natuurwijnen wil laten zien.

Uit zijn kelder komen bijzondere wijnen met een eigen stijl, die mooi het midden houdt tussen een traditionele basis en een moderne kijk op biodynamie - en ook een aantal stappen richting Vin Nature: altijd spannend en zuiver, zonder extreem te worden. Ook onderscheidt Faller zich met een aantal opvallende wijnen: Zo is er een prachtig gerijpte Pinot Blanc, een oranje blend van Pinot Blanc & Pinot Gris en Rieslings die zowel wat jonger als wat ouder worden aangeboden. Aangezien Luc de natuur zijn gang laat gaan, gaan al zijn witte wijnen door malolactische fermentatie. Door zijn authentieke werkwijze zitten deze wijnen vol levendigheid of zoals hij zelf zegt: ‘’al mijn wijnen zitten boordevol energie’’. En dat is zeker zo, proef zelf maar. Lees meer…

Wijnen