Villa Oeiras

Soms kom je iets compleet nieuws tegen. Iets wat je nog nooit eerder hebt geproefd. Iets waarvan je wilt dat men het proeft. Dit is exact wat wij hadden bij de wijnen van Villa Oeiras uit Carcavelos. Niet alleen de smaak is bijzonder, ook het verhaal is uniek. Villa Oeiras is de enige overgebleven producent van Carcavelos en is ontstaan uit een partnerschap tussen het Ministerie van Landbouw en de gemeente Oeiras in 1983.

Header Regiao Demarcada

Carcavelos is de kleinste wijn appellatie in Portugal. Het ligt ten westen van Lissabon, tussen de dorpjes die aandoen als de buitenwijken van de hoofdstad. In het laatste deel van de 20e eeuw werd er in deze omgeving flink geürbaniseerd en moesten de wijngaarden plaatsmaken voor woningen en ander onroerend goed. Uiteindelijk bleef er slechts 25 hectare aan wijngaarden over waarvan Villa Oeiras, de enige actieve producent, de helft bezit. Ondanks de erkenning die de wijn in het verleden heeft gekregen, is het succes ervan altijd uitgebleven (vooral als je het vergelijkt met het succes van Port of Madeira). Maar vandaag de dag is Carcavelos een van de meest zeldzame wijnen van Portugal.

Carcavelos is een vinho generoso (versterkte wijn) gemaakt van maximaal negen verschillende witte en rode druivensoorten. Waarvan de meest voorkomende witte druiven Arinto, Gallego Dourado en Ratinho zijn en de rode Trincadeira, Negra Mole en Castelão. De gisting kan worden gestopt door het toevoegen van alcohol of de wijn kan droog worden vergist en vervolgens worden versterkt met vinho abafado (een gefermenteerde druivenmost, geconserveerd door toevoeging van neutrale alcohol). Uiteindelijk komt het alcoholpercentage daarmee tussen 18-20% met 80-95 g/l restsuiker. De wijn moet vervolgens minimaal drie jaar op vat rijpen. Maar in de praktijk zien we rijping tot wel twintig jaar oud, waarbij de wijnmaker mag bepalen of en in hoeverre de vaten worden bijgevuld (en of er dus met oxidatie wordt gespeeld). Carcavelos kan als vintage worden gebotteld of er kan een non-vintage blend gemaakt worden.

Villa Oeiras Carcavelos

Land en streek

Portugal, Lisboa