René Muré - Clos Saint Landelin

René Muré is een begrip in de Elzas. Sinds twaalf generaties (1648) wordt er in de familie hier wijn gemaakt. Het domein behoort tot de absolute top, mede dankzij het privé-bezit van een fantastisch terroir, Clos Saint Landelin. Muré huisvest even onder het plaatsje Rouffach, aan de voet van de Grand Cru wijngaard Vorbourg, waar zij het beste deel - de helling op het zuiden, genoemd ‘Clos Saint Landelin’ van bezitten. In dit relatief warme deel van de Elzas produceert Muré over het algemeen rijke wijnen, maar er is veel aandacht voor het behoud van zuren en het in balans en in toom houden van eventuele restsuikers. Van het bijzondere terroir van ‘Clos Saint Landelin’ komen de meest beroemde wijnen van Muré. Met name de Riesling en de Pinot Noir die van deze wijngaard komen, hebben zowat mythische status.

csl

Een trapje lager worden er een reeks prachtige wijnen gemaakt onder de naam ‘Cote de Rouffach’ een deelappelatie, vergelijkbaar met ‘premier cru’ in Bourgogne.

Maar eigenlijk zijn alle wijnen van Muré bijzonder - ook wijnen die in de Elzas minder voor de hand liggen zijn bij Muré uitzonderlijk goed, zoals de Crémants waar de Geluksdruif er drie van in z’n assortiment heeft. De basis Crémant 'brut' is wellicht de beste van de hele Elzas in zijn klasse - Bovendien maken ze ook een zeer bijzondere millésime Crémant, extra lang gerijpt, die mee kan met de beste mousserende wijnen ter wereld! Ook de Pinot Noir, in de Elzas meestal een eenvoudige en lichte wijn, wordt al tientallen jaren door Muré zeer serieus genomen - De Pinot Noir Clos Saint Landelin is volgens vele de beste rode wijn van de Elzas. Daarnaast maakt Muré bovendien ook een ‘illegale’ chardonnay Clos Saint Landelin, en er is zelfs een kleine hoeveelheid Syrah aangeplant!

muremap

Sinds een kleine 10 jaar bewerkt het domein van Muré zijn eigen wijngaarden volledig biologisch. Alleen op het basisniveau, waar druiven voor worden aangekocht, geldt dat nog niet. Inmiddels wordt er in de eigen wijngaarden biologisch-dynamisch gewerkt (in conversie) en tevens geëxperimenteerd met dichte beplanting - ook om, zoals Muré zelf zegt - de wijngaarden terug te brengen in de staat van in de tijd van zijn grootvader.

In 2012 heeft vader René Muré de dagelijkse leiding van het bedrijf doorgegeven aan zijn kinderen: Thomas (die verantwoordelijk is voor de wijngaarden en vinificatie) en Véronique (die de zakelijke kanten waarneemt). De stijlvolle nieuwe, strakke etiketten zijn slechts een van de tekens die wijzen op de constante verbeterdrift van dit mooie familiebedrijf.

mure

In de Elzas worden wijnen gemaakt van strakdroog tot mierzoet. En soms is het nog lastig om aan de buitenkant van de fles te zien met wat voor een type wijn je te maken hebt. Gelukkig zet Muré op al zijn flessen een smaakindicatie (met een pijltje tussen ‘sec’-‘demi-sec’-‘moelleux’) zodat je enigszins weet waar je aan toe bent.

Land en streek

Frankrijk, Elzas

Wijn van René Muré - Clos Saint Landelin

Website

mure.com