Pardevalles
Tussen Bierzo en Toro, even onder de stad Leon bevindt zich de opkomende D.O. Tierra de Leon.
Deze recent (2005) verworven D.O. komt voort uit een fusie van drie kleinere wijngebieden. De wijngaarden liggen vooral op hoogvlaktes (rond de 800m) met een arme, alluviale bodem met mineralen en kalk. Het kan hier ‘s zomers flink heet worden - maar door de hoogte en relatief noordelijke ligging koelt het ook flink af - zowel ‘s nachts als in de winter. Met gemiddeld 500mm regen per jaar is het relatief droog.
Er wordt hier al eeuwen wijn gemaakt. Vooral in het historische stadje Valdevimbre vind je nog diverse oude handgegraven grotten waarin nog steeds wijn wordt bewaard. In een aantal van deze oude grotten zijn inmiddels restaurants gevestigd, die publiek uit de wijde omgeving trekken.
Even buiten Valdevimbre ligt de bodega van Pardevalles - maker van wellicht de beste wijnen van Tierra de Leon. In Tierra de Leon gebruikt men vooral twee autochtone druivenrassen: Prieto Picudo voor rood en rosé en Albarin voor wit.
Prieto Picudo is een autochtone druivensoort uit Tierra de Leon. Het is niet de makkelijkste druif om te verbouwen - van nature geeft hij lage rendementen, heeft hij relatief veel zorg nodig, is gevoelig voor ziektes en het moment van oogsten luistert nauw. Kenmerken in de smaak: mondvullend, knisperend, rood bos- en bessenfruit, voorin de mond, een goede zuurgraad en fijne tannines. In goede handen kan er een bewaarwijn (10 jaar) van worden gemaakt. Ook wordt Prieto Picudo veel gebruikt voor een volfrisse rosé met veel fruit en kruiden.
Albarin heeft niets te maken met de galicische Albariño of Albillo, maar is een volkomen op zichzelf staand druivenras wat bijna in de vergetelheid was geraakt. Intussen wordt ie steeds meer aangeplant in Tierra de Leon. De druif staat aan de basis van mooi gevulde witte wijn met een goede zuurgraad, met tonen van grapefruit, venkel en peer.
Pardevalles is een kleiner familiebedrijf dat al vele generaties bestaat. Eind jaren negentig zijn er grote stappen gezet om wijn van zeer hoge kwaliteit te maken: de wijnmakerij werd gemoderniseerd en wijngaarden werden opnieuw beplant. De nieuwste generatie heeft de hoogste wijnopleidingen gedaan en is continue bezig met het verder verfijnen en verbeteren van de wijnen. Dit heeft onder meer geleid tot talrijke prijzen en onderscheidingen voor de wijnen - zo heeft Pardevalles zowel voor hun witte, rosé als rode wijnen 90+ Parker punten gescoord - iets wat maar voor zeer weinig wijnmakers is weggelegd.