Lucien Aviet - Caveau de Bacchus

Het is niet makkelijk om de wijn te vinden Caveau de Bacchus - want dit kleine (6 ha) domein heeft een beperkte productie en verkoopt het gros van zijn wijnen lokaal - direct vanuit het domein - waar het een zeer goede reputatie heeft.

Lucien

Vader Lucien (bijnaam Bacchus) komt uit een boerenfamilie - vroeger gemengd bedrijf, sinds de jaren '60 gericht op wijn. Inmiddels heeft zoon Vincent de dagelijkse leiding. Lucien is met pensioen maar nog altijd vaak aanwezig - bijvoorbeeld wanneer hij zijn wijnen laat proeven in de kelders van het domein, die gevuld is met oude (maar zeer goed onderhouden) foeders.

Foeders

Caveau de Bacchus werkt volgens de lutte raisonnée in de wijngaarden, en in de kelder zeer traditioneel, met druifeigen gisten. Rijping en vergisting vindt plaats op foeders, enkele wijnen worden na de malolactische vergisting overgestoken op ouder barriques of demi-muids. De flessen, die sinds jaar en dag zijn gesierd met een waszegel, hebben in de basis allemaal hetzelfde label. Het verschil zit hem in het halslabel, waar onderscheid wordt gemaakt in de 'Cuvée des Docteurs' - een eerbetoon aan de medische studenten uit Besançon, die komen helpen tijdens de oogst - waarmee de Ploussard en Chardonnay mee zijn uitgerust - en de 'Cuvée des Geologes' (naar de geologen die Lucien hebben geholpen het verschil in de terroirs van de diverse wijngaarden in kaart te brengen) voor de Trousseau's. Als je geluk hebt wordt op een klein bijlabeltje de wijngaard aangemerkt.

Vincluc

In de traditionele stijl is Caveau de Bacchus een van de topproducenten - met name deze Trousseau's behoren tot de beste van Jura en kunnen vele jaren rijpen.