Casal Figueira

Het verhaal van dit wijnhuis laat zich lezen als een roman.

casalfigueirawijngaard

Marta Soares en haar man Antonio begonnen als pioniers in de bio-dynamie rond de eeuwwisseling, met een wijnbedrijf van 13ha aan wijngaarden in de buurt van Vermelha, zo’n 80 km ten noorden van Lissabon. Alles biologisch - dynamisch en met lage rendementen. Antonio deed het werk in de wijngaarden en de kelders, Marta helpt tussen de bedrijven door want is eigenlijk kunstenaar en docent.


antonio

In Portugal was de tijd nog niet rijp voor deze ultra-pure wijnen. Niemand had in deze regio ooit gehoord van biodynamie - en de trend van massaproductie, commercieel denken en wijn in een internationale stijl - dus ook Europese subsidies voor het rooien van oude, lees niet rendabele wijngaarden. Faillissement volgede - ze verliezen hun complete bedrijf in 2008 - alleen een kleine hoeveelheid wijn die nog in de kelders op vat lag was behouden. Niet lang daarna overlijdt wijnmaker Antonio plotseling aan hartfalen - terwijl hij doet wat hij het liefste deed - wijn maken.

Weduwe Marta Soares neemt het over, zonder eigen wijngaarden of wijndomein, maar met een nieuw programma, dat oude wijngaarden van vrijwel vergeten druiven nieuw leven inblaast. Alles geïnspireerd op het biologisch-dynamisch werken en de unieke kracht van bijna vergeten, oude, autochtone druivensoorten. Met hulp van bevriende wijnmakers presenteert ze in haar 1e wapenfeit: een verbluffend glas wit van de herontdekte druif Vital - van zeer oude stokken, die nog dicht en als oude Gobelets zijn beplant - dus zonder lijnen, wat veel handwerk in de wijngaarden betekent. Inmiddels is er in sommige jaren ook een rode wijn van 100% Castelão.

casalfigueirawijngaard2

Land en streek

Portugal, Lisboa

Wijn van Casal Figueira