Casa de Vilacetinho

Casa de Vilacetinho was één van de eerste Vinho Verde producenten in Amarente, in het verlengde van de Douro-vallei. Sinds 1790 maken zij hier verschillende witte, rosé en rode Vinho Verde wijnen. Vinho Verde, ofwel ‘’groene wijn’’, komt van de groene wijngaarden in het noorden van Portugal met een ligging dichtbij de Atlantische oceaan. Van deze specifieke wijngaarden wordt al sinds de Middeleeuwen wijn gemaakt. Destijds door het lokale Benedictijnse klooster voor eigen consumptie, en nu dus door Vilacetinho zodat wij ervan kunnen genieten.

Casa De Vilacetinho Vines 1500X500

De trots hier is toch wel de Avesso druif. Op de glooiende, zuidelijk gelegen hellingen met granieten bodems gedijt dit druifje perfect. Het is dan ook Avesso die de huisstijl definieert: Stuivend, aromatisch en tropische tonen maar altijd met behoud van de welbekende frisse Vinho Verde zuren. Toch onderscheiden de Vilacetinho wijnen zich van andere Vinho Verde producenten. Niet alleen door het gebruik van Avesso, maar ook het volle karakter van de wijnen. Vinho Verde is van oorsprong bijna iets onrijp - dat is bij Vilacetinho geenzins het geval. Het zijn juist brede, rijpe en zeer gastronomische wijnen.

Fun fact: in 1957 bezocht Koningin Elizabeth II Portugal en selecteerden de Vinho Verde van Casa de Vilacetinho om te schenken bij haar staatsbanket. Hoffelijke wijn dus.

Casa De Vilacetinho Vineyard 1500X500

Land en streek

Portugal, Vinho Verde