Bernhart

Weingut Bernhart ligt in het uiterste zuiden van de Pfalz, om precies te zijn in Schweigen-Rechtenbach, aan de Franse grens. Een groot deel van de wijngaarden ligt zelfs net over de grens - in de Franse Elzas dus - bij Wissembourg. Dit gebied is in de loop van de geschiedenis een aantal keren Frans danwel Duits geweest - een speciale Europese verordening maakt mogelijk er toch “Duitse” wijn van te maken, hoewel de wijngaarden dus in Frankrijk liggen. In recente jaren mogen de op Franse bodem gelegen Grosse Gewachse weer niet als zodanig mogen genoemd op het label. In de familie wordt er op deze plek al meer dan honderd jaar wijn gemaakt. Op het kaartje hieronder zie je ook de Sonnenberg-wijngaarden bij Wissembourg, de zuidelijkste Pfalz-Grosse Gewachse.

mapschweigen

Dit kleinschalige familiebedrijf zit goed in de lift. Ze zijn sinds 2004 VDP-lid en volgens de duitse wijngoeroe Eichelmann hebben hun wijnen het laatste decennium veel aan precisie en rijkdom gewonnen. De wijnen zijn geraffineerd en hebben rondeur: ze zijn vol en rijp maar hebben ook mooie zuren, spanning en mineraleit. Balans in optima forma dus - zeer precies gemaakt en bovendien een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

GerdBernhart

Het bedrijf, onder leiding van Gerd Bernhard (foto) heeft zich gespecialiseerd in droge wijnen van met name weissburgunder (pinot blanc) en spätburgunder (pinot noir) maar maakt ook wijnen van een reeks andere druiven, waaronder een prachtige riesling. Inmiddels wordt er biologisch gewerkt en de laatste jaren hebben de wijnen een zeer constant hoog niveau. De wijnen van Bernhart behoren tot de top van de Pfalz en bieden heel veel waar voor hun geld.

Land en streek

Duitsland, Pfalz