Vincent Giraudon

De Cote Roannaise is een klein en relatief onbekend wijngebied, wat je makkelijk over het hoofd ziet - want het valt onder de Loire, maar is het is dusdanig ver stroomopwaarts gelegen dat het dichterbij de Auvergne (west) en de Beaujolais (oost) ligt. Vooral de laaste lijkt van invloed te zijn, getuige de voornamelijk rode wijnen van de Gamay-druif die hier worden gemaakt.

crtroan

Maar gelukkig is de Cote Roannaise geen slap aftreksel van de Beaujolais. Dit is onder meer te danken aan de granietgronden, en de enigszins beschutte ligging. Verder is de maceration carbonique hier zeker geen gegeven en wordt veel minder toegepast dan in de Beaujolais. Ook is de appelatie, waar alleen rode- en rosé wijnen van de gamay-druif onder vallen, met 210 ha redelijk klein. Er staan ook kleine hoeveelheden andere druiven aangeplant, waaronder chardonnay, pinot noir, aligoté en pinot gris - maar die vallen onder de landwijnappelatie vin de pays d'Urfé.

vincent

Vincent Giraudon is bezit een paar hectare wijngaarden in het hart van de cote Roannaise en runt ook een restaurant in Renaison. Wij kwamen met hem in contact via Romain Paire - een zeer getalenteerde wijnmaker van het huis Domaine des Pothiers. Vincent vroeg Romain om de deze wijngaarden in beheer te nemen en de wijn te maken. Romain is meteen begonnen met biologische teelt (nu in conversie) en heeft twee prachtige wijnen gemaakt : Tentation, een voorbeeldige gamay, goed gevuld en barstensvol fruit en Primavera, een spectaculaire, houtgerijpte en zeer gastronomische aligoté.

romain

Land en streek

Frankrijk, Loire

Wijn van Vincent Giraudon