Domaine Plageoles

Opvallend domein in het zuiden van Frankijk - Gaillac ligt een stukje ten noord-oosten van Toulouse. Gaillac is een opvallende, historische wijnstreek met vele zeldzame, autochtone druiven. Domaine Plageoles heeft een lange historie - er wordt al wijn gemaakt sinds 1805 en is sinds jaar en dag een van de voortrekkers van de streek, in vele opzichten.

Terroir

Domaine Plageoles is bekend vanwege de z'n monocepage-wijnen, vaak van zeldzame, lokale druivenrassen - die door Robert Plageoles zelf zijn gekoesterd - Robert was een absolute voortrekker in het redden en bewaren van een hele reeks vrijwel uitgestorven druivenrassen van de streek. Denk aan diverse variaties van Mauzac (Vert, Roux, Noir, Rose), Braucol, Verdanel, Prunelard, Ondenc, Duras, Loin de L'Oeil...

Bernard

In Gaillac in het algemeen, en bij Plageoles in het bijzonder, wordt een heel gamma aan wijnstijlen gemaakt van deze druiven: Mousserend - volgens de methode ancienne, dus wordt de wijn voordat ie helemaal is uitgegist gebotteld, zodat het laatste beetje vergisting in de fles gebeurt, waardoor de bubbels ontstaan - een echte 'Petillant Naturel' - in het geval van Plageoles een van de allerbeste in z'n soort, een referentie. Daarnaast is er droog en (half)zoet wit, en zelfs een beetje oxidatief (op de manier van Vin Jaune in de Jura), de Vin de Voile. Rood is er ook: De Duras is een mooi voorbeeld van een complexe, sappige wijn met een heel eigen karakter.

Nature

Intussen is een nieuwe generatie aan zet: zoon Bernard en kleinkinderen Florent en Romain zetten het werk voort, en hoewel het totaal geen modegril is - want de familie werkt al generaties op deze manier - kom je de wijnen vaak tegen bij bars en restaurants die veel met natuurwijnen maken - want Plageoles is vele jaren biologisch en werkt op een hele pure manier, zowel in de wijngaard als in de kelder.

Land en streek

Frankrijk, Sud-Ouest

Wijn van Domaine Plageoles