Vinyater

UITVERKOCHT

Van de volkomen onbekende druif Vinyater - die volgens de overlevering ook echt uit deze streek (Alt Camp, niet zo ver van Taragona, in het noordoosten van Spanje) wordt deze puur natuurlijke en witfrisse wijn gemaakt. In deze regio wordt ook Cava gemaakt - en dat verklaart ook dat deze druif, die vroeger wat meer aangeplant was, vrijwel geheel is verdwenen want vervangen door Cava-druiven (Perellada, Macabeu en Xarel-lo). Vinyater was te lastig en heeft teveel karakter voor Cava.. Gelukkig voor ons heeft Dasca Vives een klein perceel behouden. Uniek glas met puur fris fruit: appel / peer met een zuidelijk schuitje citrus(schil). Biodynamisch dus puur natuur en heel open. Vrolijk, fris, uniek, heerlijk!

Vinyater
Producent Dasca Vives
Herkomst Spanje, Catalunya - Alt Camp/Conca de Barbera
Jaar 2015
Druif Vinyater
Smaak Wit, fruitig en volfris
Biologisch Bio-dynamisch
Opvoeding rvs
Op dronk nu-2019
Prijs € 11,75
Voorraad Niet op voorraad

Over Dasca Vives

Dasca Vives (genoemd naar de oprichters, Joseph Dasca en Alba Vives), is een klein eigenwijs familiebedrijf dat en serie opvallende wijnen maakt in het zuiden van Catalonie - tussen de Penedes en Priorat, in Valls. Ze zo'n 15 hectare aan landbouwgrond, die al jaren in familiebezit zijn. Naast wijngaarden zijn er ook olijfbomen, Johannesbroodbomen, amandelen en hazelnoten. In de wijngaarden staan onder meer Xarel-Lo (hier Cartoixa genoemnd, Cabernet, Ull de Lebre (Tempranillo), Macabeu én een beetje van de inmiddels zeldzame witte druif Vinyater. Vroeger stond deze druif vaker aangeplant, maar door de populariteit van Cava is het vrijwel alle aanplant in de loop der jaren verloren gegaan ten faveure van de klassieke Cava-druivenrassen (Macabeu, Perellada en Xarel-Lo).

De bodem van de wijngaarden bevat veel kalk, en ze liggen onder directe invloed van de zee - op zo'n 20 km van de kust.

Lees meer…

Wijnen