Lagariza

Een 100% Mencia uit Ribeira Sacra, hartje Galicie. Fris en sappig rood - doet in de verte soms denken aan een Cabernet Franc. Finca Millara heeft een modern-klassieke stijl, met veel sap, goede mondvulling, maar niet zwaar (12,5%).

Lagariza
Producent Finca Míllara
Herkomst Spanje, Ribeira Sacra
Jaar 2017
Druif mencia
Smaak Rood, fruitig en mondvullend
Biologisch Nee
Opvoeding rvs
Op dronk nu-2023+
Prijs € 14,50
Voorraad Op voorraad

Over Finca Míllara

Ribeira Sacra ('De Heilige Oever') in Galicië, Noordwest Spanje, is een extreem wijngebied met supersteile hellingen aan de rivier Miño. Sommige delen zijn zo ontoegankelijk dat er kabelbanen bij de oogst worden gebruikt, andere delen zijn alleen bereikbaar per boot. Geen wonder dat grote delen van dit gebied lange tijd verlaten zijn geweest - omdat de onmogelijke hellingen van zeer koele en natte stuk van Spanje niet rendabel leken.

Maar vele oude stokken van lokale druiven - denk aan Mencia, Godello, Albariño, Souson, Brancellao, Caiño tinto, Caiño blanca, Doña blanca, Merenzao en Torrontés - bieden geweldig potentieel voor spannende, elegante, cool-climate wijnen - uniek, zeker voor Spanje. En zo gebeurt het dat dit gebied momenteel sterk in opmars is, en dat steeds meer het potentieel wordt ingezien en opnieuw wordt ontgonnen.

Een van deze avonturiers is Fernando de Santiago, die in 2000 begon met het verwerven van wijngaarden langs de Miño rivier. Hij riep de hulp in van Raúl Pérez, een zeer vermaarde wijnmaker die in oa. in Bierzo enkele van de spannendste wijnen van Spanje maakt - en met zijn hulp werden oude wijngaarden apart gevinifieerd, en een gamma gecreëerd wat het potentieel van Ribeira Sacra eer aan doet - pure, frisse wijnen gemaakt op elegantie en finesse: denk eerder aan en vergelijk met Bourgogne, Cru Beaujolais en rode Loire (Cabernet Franc) dan aan het meer traditionele Spaanse rode geweld.

Wijnen