El Prohibido

Boeiende blend van Mencia en Souson (in Portugal ook bekend als Vinhao), wat een mooi geschakeerd halfzwaar glas oplevert, iets rokerigs, veel sappig fruit, maar ook wat rustieks, fijne tannines. De wijngaarden, die een voornamlijk granieten bodem kennen, ligt net buiten de officiele grenzen van het Ribeira Sacra gebied - vandaar de naam. Origineel en verteerbaar spaans rood uit Galicie.

El Prohibido
Producent Finca Míllara
Herkomst Spanje, Ribeira Sacra
Jaar 2016
Druif mencia, souson
Smaak Rood, elegant, complex en verfijnd
Biologisch Nee
Opvoeding 4-6 maanden op barrique
Op dronk nu-2024
Prijs € 17,25
Voorraad Op voorraad

Over Finca Míllara

Ribeira Sacra ('De Heilige Oever') in Galicië, Noordwest Spanje, is een extreem wijngebied met supersteile hellingen aan de rivier Miño. Sommige delen zijn zo ontoegankelijk dat er kabelbanen bij de oogst worden gebruikt, andere delen zijn alleen bereikbaar per boot. Geen wonder dat grote delen van dit gebied lange tijd verlaten zijn geweest - omdat de onmogelijke hellingen van zeer koele en natte stuk van Spanje niet rendabel leken.

Maar vele oude stokken van lokale druiven - denk aan Mencia, Godello, Albariño, Souson, Brancellao, Caiño tinto, Caiño blanca, Doña blanca, Merenzao en Torrontés - bieden geweldig potentieel voor spannende, elegante, cool-climate wijnen - uniek, zeker voor Spanje. En zo gebeurt het dat dit gebied momenteel sterk in opmars is, en dat steeds meer het potentieel wordt ingezien en opnieuw wordt ontgonnen.

Een van deze avonturiers is Fernando de Santiago, die in 2000 begon met het verwerven van wijngaarden langs de Miño rivier. Hij riep de hulp in van Raúl Pérez, een zeer vermaarde wijnmaker die in oa. in Bierzo enkele van de spannendste wijnen van Spanje maakt - en met zijn hulp werden oude wijngaarden apart gevinifieerd, en een gamma gecreëerd wat het potentieel van Ribeira Sacra eer aan doet - pure, frisse wijnen gemaakt op elegantie en finesse: denk eerder aan en vergelijk met Bourgogne, Cru Beaujolais en rode Loire (Cabernet Franc) dan aan het meer traditionele Spaanse rode geweld.

Wijnen