El Matt croatina

Prachtig, vol-elegante stijl italiaans rood, van de Croatina-druif, die hier soms ook Bonarda (niet verwant met de druif met dezelfde naam uit Oltrepo Pavese of Argentinie) - maar wel dezelfde druif je terug kan vinden in de Valpollicella-blend of in de Amarone. Hier is de stijl puur natuur, rijp, vol maar toch verfijnd. Mooie zuren, iets robuusts, maar zeer degelijk en zeer goede prijs-kwaliteit.

El Matt croatina
Producent Ricci
Herkomst Italië, Piemonte
Jaar 2019
Druif croatina
Smaak Rood, krachtig en vol
Biologisch Ja
Opvoeding 12 maanden op kleine barriques van acacia-hout
Op dronk nu-205+
Prijs € 14,75
Voorraad Niet op voorraad

Over Ricci

In het zuidoosten van Piemonte, ten zuiden van de Gavi-streek, ligt Tortona en de Colli Tortonesi. Deze heuvels zijn bakermat van een van de meest boeiende autochtone witte druivensoort van Italie - Timorasso. Deze druif bezit de gave, zoals weinig andere witte druiven, om met wat jaren (fles)rijping ongekende complexe smaakpatronen te ontwikkelen.

Deze witte druif was - zoals meerdere witte soorten uit de regio - zeldzaam geworden na de phylloxera-plaag eind 19e eeuw. Toen met nieuwe onderstokken wijngaarden opnieuw beplant werden, koos men vaak voor Cortese omdat die veel makkelijker in de wijngaard was, met hogere rendementen.

Samen met onder meer Walter Massa, was Daniele Ricci (derde generatie) een van de eerste locale wijnboeren die de enorme potentie van Timorasso omarmde en is een van de meest indrukwekkende ambassadeurs, getuige zijn ‘San Leto’. Naast de witte Timorasso is er ook de lokaal rood van Croatina.

Timorasso en Croatina groeien en bloeien op heuvels tot zo’n 300 meter hoog met een ondergrond van kalk en tufsteen. Daniele Ricci is een natuurtalent als wijnmaker, grotendeels autodidact en met soms extreme opvattingen. Hij werkt zeer natuurlijk, met natuureigen gisten, zonder filtering of klaringen vaak met enige maceratie. Sulfiet wordt zeer zuinig gebruikt. Sommige wijnen rijpen extreem lang, op vat, tank, amfoor en/of op fles voordat ze worden vrijgegeven. De vergelijking met wijnmakers als Gravner en Valentini komt niet uit de lucht vallen.

De wijnen van Ricci bieden een totaal eigen stijl, waarbij de waaier van smaakimpressies ongekende complexiteit biedt. Ontdek t zelf! Lees meer…

Wijnen