Terre des Chardons

Opvallend domein op de grens van de Rhone en Languedoc, in de Costieres de Nimes. Hier worden -zeker gezien de streek - buitengewoon elegante en open wijnen gemaakt, die door een prachtige finesse en puurheid worden gekenmerkt. De familie Chardon komt oorspronkelijk uit het Loiregebied en vestigden zich in de jaren '80 in Bellegarde, vlak bij de Camargue, de monding van de Rhône. Oorspronkelijk teelden ze geen druiven maar ander fruit - maar vanaf de eeuwwisseling begonnen ze met het aanplanten van lokate druiven: Grenache en Syrah voor rood en Clairette voor wit. Voor die laatste druif bestaat er in Bellegarde zelfs een piepkleine, eigen appellatie: Clairette de Bellegards.

Chardons

Kleinschalig, op zo'n 9 ha, waar de bodem vooral uit ijzerhoudende klei (rood) en mineraalrijke rotsen (gress) bestaat, worden de wijngaarden biologisch-dynamisch bewerkt, alles zeer natuurlijk. In de kelder wordt zeer precies gewerkt, om een zo finesserijke stijl te bewerkstelligen. Er wordt geen hout gebruikt, alleen tank (beton). De witte rijpt op de lie en krijgt een volledig malolactische vergisting, de rode worden zacht geperst zonder al te veel extractie. Soms wordt een lichte, gedeeltelijke maceration carbonique toegepast.

Logo

Het resultaat mag er wezen - de rode wijnen combineren rijp fruit en een volle kruidigheid met een fris en open mondgevoel, en kennen een finesse die soms doet denken aan noord-rhone. De wijn bovendien niet al te zwaar in alcohol en opmerkelijk complex, terwijl de tannines zacht en toegankelijk zijn. Dit drinkt heerlijk weg terwijl de wijn blijft boeien. De witte is zeer zacht en kruidig, met een geheel eigen signatuur. Om te ontdekken!

Land en streek

Frankrijk, Rhône

Wijn van Terre des Chardons