Pago de Cubas

De D.O. Toro is een klein wijngebied langs de Duero, iets verder westwaards (stroomafwaards) dan de Ribera del Duero. Het ligt iets lager, en is dus iets warmer. Er wordt hier al eeuwen wijn gemaakt, vroeger vooral goedkope bulkwijn, maar sinds de erkenning van de D.O. in 1987 is de kwaliteit met grote sprongen omhoog gegaan en inmiddels vinden tal van topwijnen hier hun oorsprong.

pagodecubas

De bodem bevat hier relatief veel zand - en daarom zijn hier nog redelijk veel zeer oude wijngaarden te vinden die stammen van voor de phylloxera-plaag eind 19e eeuw - want de druifluis houdt niet van zandgronden.

De meest gebruikte druif is de Tinta del Toro, een lokale variant van de tempranillo. Door het warmere klimaat kunnen de wijnen hier zeer machtig zijn, met veel extractie en alcohol. Het is aan de wijnmaker om zijn kennis te gebruiken om de wijnen goed in balans te houden.

pagodecubas2

Pago de Cubas is een recent initiatief van een kleine groep investeerders en wijnliefhebbers. Zij stelden een zeer ervaren en talentvolle wijnmaakster aan: Rosa Maria Zarza - zij heeft ervaring met het maken van mooie wijnen in diverse delen van Spanje, maar heeft haar oorsprong in Toro. De eerste oogst stamt uit 2008, de wijnen zijn iets modern van stijl, vol en rijk maar hebben een uitstekende balans en een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding.

pagodecubas3

Land en streek

Spanje, Toro

Wijn van Pago de Cubas