Domaine Chiroulet - Maison Fezas

In het zuidwesten van Frankrijk, pakweg tussen Bordeaux en de Pyreneeën, strekken de wijngaarden van de Gascogne zich uit over het heuvelige landschap. Als wijngebied is deze streek - ook in Frankrijk zelf - niet heel bekend, omdat de voornamelijk witte druiven voor het grootste deel worden gebruikt voor de productie van Armagnac en Bas-Armagnac. Daarnaast zijn er een aantal zeer groot opgezette wijnfabrieken gehuisvest die op grote schaal witte bulkwijn maken van dezelfde druiven (met name Ugni Blanc en Colombard) die voor Armagnac worden gebruikt - vanwege het hoge rendement per hectare dat deze druivenrassen kunnen geven. Mede daardoor is er (nog) geen AOC, maar worden de wijnen als landwijn (IGP Côtes de Gascogne) op de markt gebracht.

chirouletbord

In tegenstelling tot de massaproducenten in de regio maakt de familie Fezas op kleinere schaal een reeks zeer hoogwaardige, getypeerde en terroirgedreven wijnen in de Gascogne. Daarmee onderscheidt Chiroulet zich duidelijk - iets wat ook is opgemerkt door de bekende Franse wijnjournalisten Bettane en Desseauve, die het domein noemt als het beste van de regio. De wijngaarden liggen op heuvels van zo’n 180m hoog, de bodem bevat veelal een mengeling van kalk en klei. Op het domein wordt witte en rode wijn gemaakt, evenals zoete dessertwijn, armagnac en het locale aperitief ‘Floc de Gascogne’ (een mengeling van armagnac en onvergist druivensap).

chirouletphilippe

Bij de wijnen staat de Java-reeks voor heerlijke huiswijnen met karakter: de iets hogere klasse blinkt uit in typiciteit, precisie en uiterst zorgvuldig gebruik van hout (mede-eigenaar Philppe Fezas is ook consultant voor Seguin-Moreau, een van 's werelds beste vatenmakers) - en dit alles met uitmuntende prijs-kwaliteit verhouding.

chirouletbarrique

Land en streek

Frankrijk, Sud-Ouest