Dehesa de Cadozos

Dehesa de Cadozos is een zeer bijzonder, volkomen uniek wijngoed gelegen tussen Zamora en Salamanca, niet ver van waar de rivier de Duero de Douro wordt - bij de Spaans-Portugese grens. De wijngaard ligt op een privé-landgoed van een welgestelde familie, die een lange traditie kent in het fokken en houden van rundvee. De wijngaard valt dus niet in een D.O. maar valt onder viños de tierra: landwijn dus - het is eigenlijk geen wijngebied, er liggen geen andere wijngaarden in de buurt.

cadpz

Deze familie is goed bevriend met de bekende wijnmaker Ignacio de Miguel Poch (werkte onder meer voor / met Marques de Griñon, Michel Rolland en Emile Peynaud) en mede op zijn advies werd er - inmiddels zo’n 20 jaar geleden - besloten op het landgoed een wijngaard aan te planten met tempranillo (hier ‘tinta fina’ genoemd) en pinot noir (!). Door de hoge ligging (900m) zou er genoeg afkoeling moeten zijn om pinot noir goed te kunnen telen.

cadz

Op het landgoed van de familie is een oud klooster inmiddels volledig en uiterst professioneel ingericht als wijnmakerij. Kosten noch moeite zijn gespaard om topwijnen te fabriceren: specialistische kennis, de beste materialen en gereedschap, en in de wijngaard wordt biologisch gewerkt. Als het nodig is wordt er druppel irrigatie toegepast. Het resultaat mag er wezen: De wijnen zijn uiterst precies en worden pas op de markt gebracht als ze op dronk beginnen te komen. De Aristides zet de toon, een blend van 25% pinot noir en 75% tinta fina: een zeer hoogwaardig glas dat wordt gekenmerkt door een ongelooflijk mooie balans tussen Spaans temperament en de elegantie van pinot noir. Erkenning volgt: de wijn krijgt hoge waardering in ondermeer de Peñin gids en diverse andere wijnmedia.

Land en streek

Spanje, Castilla y Leon

Wijn van Dehesa de Cadozos