Clotilde Davenne / Domaine Les Temps Perdus

In Prehy, vlak bij Chablis, huist Clotilde Davenne van Domaine Les Temps Perdus. Zij werkte voorheen bij Jean Marc Brocard (vader van Stéphane), een grote wijnboer in Chablis als oenoloog. Zij bezat al langer een eigen domein maar sinds 2004 brengt ze haar eigen wijn op de markt.

Clotilde

Ze maakt een reeks zeer pure en precieze witte wijnen, op basis van chardonnay en sauvignon (Saint-Bris). Haar gamma wordt gecompleteerd door delicate rode wijn van pinot noir (Irancy en Cote d’Auxerre) en een gastronomische Crémant. De meeste van haar wijnen komen van eigen wijngaarden en vallen onder het etiket van “Les Temps Perdus”. Sinds kort werkt ze volledig biologisch. Voor enkele wijnen koopt ze druiven aan, en die verschijnen onder het label “Clotilde Davenne” - hoewel deze scheiding in de praktijk soms wat door elkaar loopt.

domaine-temps-perdus

Geen van haar wijnen zien iets van hout - ze worden opgevoed op roestvrijstaal, en veel (witte) wijnen rijpen een aantal maanden op hun gisten (‘Sur Lie’). Ze zijn allen beendroog en jong al toegankelijk. Zeker bij de wijnen van oudere stokken (en dat zijn de meeste) proef je prachtige rondeur, precisie en een mooie balans tussen frisse zuren, aardse mineraliteit en verfijnd fruit.

Haar Chablis is een voorbeeld voor de streek: fris, verfijnd, met een lange, pure afdronk. Maar echt verrassend zijn haar Sauvignon de Saint Bris, de enige sauvignon van de Bourgogne, en haar rode Cote d'Auxerre. Ontdek het zelf.

chablismap

Land en streek

Frankrijk, Bourgogne

Wijn van Clotilde Davenne / Domaine Les Temps Perdus