Cascina I Carpini

In het zuidoosten van Piemonte, ten zuiden van de Gavi-streek, ligt Tortona en de Colli Tortonesi. Deze heuvels zijn bakermat van een van de meest boeiende autochtone witte druivensoort van Italie - de timorasso. Deze druif bezit de gave, zoals weinig andere witte druiven, om met wat jaren (fles)rijping ongekende complexe smaakpatronen te ontwikkelen.

Carp3

Deze witte druif was - zoals meerdere witte soorten uit de regio - zeldzaam geworden na de phylloxera-plaag eind 19e eeuw, toen met nieuwe onderstokken wijngaarden opnieuw beplant werden, vaak werd gekozen voor Cortese vanwege makkelijker in de wijngaard en hogere rendementen.

Carp1

Paolo Ghislandi, wijnmaker bij I Carpini, ziet wijnmaken als een combinatie van kunst en natuur, en refereert naar zijn wijnen als ‘Wine Art’. Geen wonder dat hij biologisch werkt en vaak zo natuurlijk mogelijk: natuureigen gisten, lage rendementen, weinig sulfiet.

De basis timorasso heeft een zeer goede prijs-kwaliteit. Naast Timorasso maakt I Carpini een zeer opmerkelijke Barbera, die hier een een andere stijl wordt gemaakt dan elders in Piemonte: gelaagd, krokant, met wat rijping - minder op het uitgesproken fruit maar meer op kruidige, ontwikkelde tonen.

Carp2

Land en streek

Italië, Piemonte