Adriano

Vlak bij Alba huist het domein Adriano, die al een tijdje bezig zijn met het vernieuwen van hun familiebedrijf. Werkten eerdere generaties in coöperatieverband of door hun druiven te verkopen aan derden, sinds de twee broers Marco en Vittorio het domein runnen (midden jaren ‘90) maken en bottelen ze hun eigen wijnen. Recentelijk is er een grote nieuwe kelder in gebruik genomen waar de flessen kelderrijping ondergaan.

adrianofamily

Adriano is een echt traditioneel familiebedrijf, en de wijnen kenmerken zich door een pure, ambachtelijke kracht waarin ook moderne technieken worden gebruikt—maar niet meer dan nodig—om finesse en oorspronkelijkheid kracht bij te zetten. De eerste wijn die ik proefde illustreerde dat al perfect: een witte Langhe Bianco “Basarico” van sauvignon blanc, die op een prachtige manier het midden houdt tussen een modern en traditioneel gemaakte sauvignon: Rijke geur en smaak met tonen van rijp en tropisch fruit, maar ook minaliteit en vooral balans.

barbarescowijngaarden

Alle rode wijnen zijn eveneens schitterend gemaakt: erg puur, zuiver, robuust met veel terroirexpressie en ook nog eens zeer betaalbaar. Succes volgt: de Sauvignon en de Barbera d’Alba behoren tot onze bestverkopende wijnen, en twee Barbaresco’s zijn genomineerd voor Tre Bicchieri – een prijs die alleen de allerbeste wijnen uit italie krijgen.

Land en streek

Italië, Piemonte