Biodynamisch avontuur bij de monding van de Rhône

Chardons

Veel wijnen uit de zuiderlijke Rhone en ook aangrenzende gebieden, zoals de Languedoc, zijn vaak erg rijp en machtig, met veel van alles: kleur, alcohol en smaken. Op z'n tijd heel lekker, maar soms wel wat vermoeiend. Dat het ook anders kan bewijst Terre des Chardons, wat huist bij het plaatsje Bellegarde, even onder Nîmes. Vanaf dag 1 werkt dit relatief jonge bedrijf biodynamisch en heeft het zich tot doel gesteld om pure, verteerbare wijnen te maken.

Er worden lokale druiven gebruikt: Grenache en Syrah voor rood en Clairette voor wit. Voor die laatste druif bestaat er in Bellegarde zelfs een piepkleine, eigen appellatie: Clairette de Bellegarde.

Kleinschalig, op zo'n 9 ha, waar de bodem vooral uit ijzerhoudende klei (rood) en mineraalrijke rotsen (gress) bestaat, worden de wijngaarden biologisch-dynamisch bewerkt, alles zeer natuurlijk. In de kelder wordt zeer precies gewerkt, om een zo finesserijke stijl te bewerkstelligen. Er wordt geen hout gebruikt, alleen tank (beton). De witte rijpt op de lie en krijgt een volledig malolactische vergisting, de rode worden zacht geperst zonder al te veel extractie. Soms wordt een lichte, gedeeltelijke maceration carbonique toegepast.

Het resultaat mag er zijn - zeer open, verteerbare wijnen van rijp fruit, met -voor dit gebied- zeer redelijke alcoholgehalte (12% voor wit en 13% voor rood), met een complexe, diepe afdronk zonder ooit topzwaar te voelen.

Bekijk hier de wijnen.

18 August 2017

Archief

Hemelse wijn uit Zwitserland Het oudste biodynamische wijndomein van Zwitserland maakt op hoogte spectaculaire wijnen

Biodynamisch avontuur bij de monding van de Rhône Terre des Chardons maakt subtiele, haast fragile wijnen in de Costieres de Nimes

Ontdenk Vinyater - een zeldzame witte druif uit Noord-Oost Spanje. Dasca Vives maakt heerlijk frisse, eigenwijze wijnen met een uniek karakter. Biologisch-dynamisch en zeer verteerbaar

Nieuw! Prachtige, betaalbare terroirwijnen tussen Rhône en Bourgogne van de familie Decrenisse Rondom de stand Lyon ligt een vrij onbekend wijngebied, de Coteaux du Lyonnais.

Nieuw! Wijn uit de Cote Roannaise Karaktervol en opvallend wit en rood, biologisch, smaakvol en goed geprijsd.

Wijnen van Jean Macle nu verkrijgbaar bij De Geluksdruif Na Stéphane Tissot en Jacques Puffeney is worden de wijnen van het derde driesterren-domein (Revue de Vin de France) Jean Macle nu ook door de Geluksdruif geimporteerd.

Eindelijk! Champagne van De Geluksdruif! Nog net op tijd voor de feestdagen presenteert De Geluksdruif eindelijk een eigen import Champagne die -zoals gebruikelijk bij Geluksdruif-wijnen- even eigenwijs als lekker is!

Nieuw - wijn uit Corsica! Ontdek de spannende wijnen van dit prachtige eiland

Nieuw in het assortiment: Loire! Twee zeer fijne wijnmakers uit de Loire toegevoegd aan ons assortiment

Nieuwe wijnen uit de Savoie Ontdek de spannende witte wijnen (en frisse rode) wijnen uit de Savoie